Πώς να αναπτύξετε έναν υγιή κήπο: γιατί τα φύλλα βατόμουρου γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνετε όταν τα φύλλα του σμέουρα σγουράζουν και γίνονται κίτρινα

Πώς να αναπτύξετε έναν υγιή κήπο: γιατί τα φύλλα βατόμουρου γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνετε όταν τα φύλλα του σμέουρα σγουράζουν και γίνονται κίτρινα

Το φθινόπωρο, τα φύλλα σμέουρων αρχίζουν να γίνονται κίτρινα, είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία δεν πρέπει να είναι ανησυχητική. Αλλά πολλοί κηπουροί συχνά παραπονιούνται ότι τα φύλλα του θάμνου γίνονται κίτρινα και μπούκλες το καλοκαίρι, πριν από την ωρίμανση των μούρων ή τη στιγμή της συγκομιδής. Το φαινόμενο αυτό δεν θεωρείται κανόνας και αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα του κιτρίνισμα των φύλλων στα σμέουρα.

Οι αιτίες του κιτρίνισμα των φύλλων στα σμέουρα το καλοκαίρι

Υπάρχουν πολλοί κύριοι λόγοι για τους οποίους τα φύλλα του βουνού αρχίζουν να γίνονται κίτρινα και στρίβουν:

1. Ράχνα Raspberry Crayfish

Η αιτία των κίτρινων φύλλων συχνά γίνεται ο καρκίνος ρίζας του φυτού. Η ασθένεια που επηρεάζει τις ρίζες του βατόμουρου μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί από την εμφάνιση και την κατάσταση του φυτού. Πρώτα απ ‘όλα, ο κηπουρός θα πρέπει να προειδοποιεί τα νεαρά μαστίγια νάνων που δεν αναπτύσσονται, το κίτρινο χρώμα των φύλλων το καλοκαίρι. Στις ρίζες ενός τέτοιου δακτυλίου μπορείτε συχνά να βρείτε φυσαλίδες ασθένειας. Η καλλιέργεια χάνει τη γεύση της, γίνεται άγευστη.

Πώς να αναπτύξετε έναν υγιή κήπο: γιατί τα φύλλα βατόμουρου γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνετε όταν τα φύλλα του σμέουρα σγουράζουν και γίνονται κίτρινα

Είναι αδύνατο να θεραπευθεί η ασθένεια. Τα σμέουρα δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία με χημικά, οι θάμνοι εκριζώνονται και καίγονται.

Σημαντικό! Στην περιοχή όπου βρέθηκαν θάμνοι που έχουν υποστεί ζημιά, δεν γίνονται φυτεύσεις βατόμουρου για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Οι φυτεύσεις σμέουρων μπορούν να προστατευθούν από τον καρκίνο των ριζών με τη λήψη προληπτικών μέτρων:

 • Πρέπει να παρακολουθήσουμε την καθαριότητα των κρεβατιών, να αφαιρέσουμε τα ζιζάνια στο χρόνο, να χαλαρώσουμε τις σειρές μεταξύ των γραμμών.

 • Είναι καλύτερα να φυτέψετε τα σμέουρα μετά τα όσπρια.

 • Μην ξεχειλίζετε το έδαφος και την κρούστα, μετά το πότισμα είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε το χώμα γύρω από τον θάμνο.

 • Κατά την μεταμόσχευση παλαιών θάμνων, πρέπει να διενεργήσουν εξέταση για ασθένειες. Το υλικό φύτευσης εμποτίζεται για μερικές ώρες σε διάλυμα θειικού χαλκού.

 • Για να αποφευχθεί η ασθένεια των ριζών, τα λιπάσματα θα βοηθήσουν. Τα σμέουρα χρειάζονται έγκαιρη εφαρμογή λιπασμάτων φωσφόρου-καλίου και χούμου.

Η εφαρμογή σύνθετων μέτρων στην καταπολέμηση των καρκίνων του ρίζας μπορεί να σώσει την καλλιέργεια βατόμουρου.

2. Ίκτερος στο βατόμουρο

Η κοινή ασθένεια βατόμουρου είναι κίτρινο μωσαϊκό ή χλωρόζη, στους ανθρώπους – ίκτερος στα σμέουρα, είναι μολυσματική ασθένεια. Αυτή η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα και είναι σε θέση να καταστρέψει ολόκληρη την καλλιέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προσδιορίστε τη χλωρόζη στα σμέουρα μπορεί να είναι η κατάσταση των θάμνων και των βλαστών στην καλλιεργητική περίοδο. Τα πρώτα σημάδια των αλλοιώσεων εμφανίζονται αμέσως με την έναρξη της ανάπτυξης των φυτών. Τα φύλλα των νεαρών βλαστών γίνονται κίτρινα πριν την ηλικία των δύο, οι κορυφαίοι μπουμπούκια υποφέρουν περισσότερο. Το χρώμα των πεντικιών, των βουρτσών και των βλεφαρίδων επίσης αλλάζει. Οι βολές γίνονται λεπτότερες και τεντώνονται, τα μούρα στεγνώνουν.

Στο αρχικό στάδιο των βλαβών, τα φύλλα δεν γίνονται κίτρινα εντελώς, εμφανίζονται κηλίδες. Το σχήμα των ίδιων των φύλλων δεν αλλάζει, αλλά παύουν να αναπτύσσονται και να παραμένουν μικρά.

Πώς να αναπτύξετε έναν υγιή κήπο: γιατί τα φύλλα βατόμουρου γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνετε όταν τα φύλλα του σμέουρα σγουράζουν και γίνονται κίτρινα

Ο ίκτερος στο βατόμουρο προκαλεί γενική καταπίεση του θάμνου, η παραγωγικότητά του μειώνεται, αλλά ο πλήρης θάνατος δεν συμβαίνει.

Η καταπολέμηση της νόσου θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της ασυλίας του φυτού.

 • Για φύτευση χρησιμοποιείται μόνο υγιές υλικό.

 • Επιθεωρήστε έγκαιρα τους θάμνους, εντοπίστε κατεστραμμένα φυτά και διεξάγετε τη θεραπεία.

 • Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανοσία του φυτού μειώνεται σημαντικά αν επηρεάζεται από αφίδες και άλλα έντομα που απορροφούν. Ψεκασμός από παράσιτα.

 • Εφαρμόστε ορυκτά και οργανικά λιπάσματα για φύτευση.

Περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου συμβαίνει κατά την εμφάνιση των μούρων, όταν τα φύλλα γίνονται τελείως κίτρινα. Μετά τη συγκομιδή η ασθένεια διακόπτεται σύντομα, αλλά το φθινόπωρο η πορεία της επιδεινώνεται.

3. Μη λοιμώδης χλωρίωση του βατόμουρου

Συχνά, η ασθένεια του θάμνου συνδέεται με τις κλιματικές συνθήκες και την κατάσταση του εδάφους. Τα φύλλα του βατόμουρου γίνονται κίτρινα και πεθαίνουν.

Η μη μολυσματική χλωρόζη δεν εμποδίζει την ανάπτυξη υγιών βλαστών, τα φύλλα πάνω τους είναι μεγαλύτερα. Τα λουλούδια και οι βούρτσες των σμέουρων μειώνονται, τα μούρα αποκτούν κακή γεύση, συχνά μαραίνονται. Οι προσβεβλημένοι θάμνοι πρακτικά δεν μεγαλώνουν σε μήκος, μέχρι το τέλος της σεζόν γίνονται πολύ πυκνοί.

Η ασθένεια είναι εύκολο να θεραπευτεί, αρκεί να μεταμοσχεύσουμε τον θάμνο σε ένα πιο κατάλληλο μέρος. Υπάρχει μη μολυσματική χλωρίωση λόγω της ολίσθησης του εδάφους και της μεγάλης περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Σε τοποθεσίες με τέτοιο έδαφος, πριν από τη φύτευση, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η αλκαλικότητα του εδάφους.

Στις αρχές του καλοκαιριού, οι φυτεύσεις ψεκάζονται με υγρό Bordeaux, το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στη γενική κατάσταση των φυτών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου βλάστησης είναι χρήσιμο να εφαρμόζεται θειικό σίδηρο ως λίπασμα στο έδαφος.

4. Σκουριά στα φύλλα σμέουρων

Η ασθένεια προκαλείται από έναν παθογόνο μύκητα που εγκαθίσταται στην κάτω πλευρά των φύλλων. Στο τέλος της άνοιξης, καφέ κηλίδες μπορούν να βρεθούν στην κάτω πλευρά του φύλλου, που αργότερα οδηγούν σε κιτρίνισμα και πτώση. Στους μίσχους και τους βλαστούς των σμέουρων σχηματίζονται καστανά έλκη.

Για τους σκοπούς της πρόληψης, ψεκάστε τους δακτυλίους με 1% διάλυμα υγρού Bordeaux. Τα επηρεαζόμενα φυτά υπόκεινται σε καταστροφή.

Πολύπλοκα μέτρα θα βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου:

 • Το φθινόπωρο, τα υπολείμματα όλων των φύλλων αφαιρούνται και καίγονται.

 • κατά τη διάρκεια της σεζόν πρέπει να γονιμοποιηθούν κοπριά σμέουρων?

 • στον κήπο φυτεύονται πιο ανθεκτικά στις ασθένειες ποικιλίες.

Πώς να αναπτύξετε έναν υγιή κήπο: γιατί τα φύλλα βατόμουρου γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνετε όταν τα φύλλα του σμέουρα σγουράζουν και γίνονται κίτρινα

Περιστροφή των φύλλων σμέουρων: αιτίες και μέθοδοι θεραπείας

Τα φύλλα σμέουρων είναι συχνά περιστρεφόμενα για κάποιο λόγο, τα οποία υποδεικνύουν βλάβη από ασθένειες και επιβλαβείς οργανισμούς. Με την πάροδο του χρόνου, τα αποδεδειγμένα γεγονότα παραμόρφωσης του φύλλου σας επιτρέπουν να ξεφορτωθείτε με ασφάλεια την ασθένεια και να πάρετε μια πλήρη απόδοση.

1. Έλλειψη ιχνοστοιχείων

Η στρέψη των φύλλων στα σμέουρα προκαλείται συχνά από έλλειψη τροφής. Η ανεπάρκεια των θρεπτικών ουσιών, ιδίως του βορίου, εκδηλώνεται με την παραμόρφωση των φύλλων. Εξαλείψτε το πρόβλημα της διατροφής με τη χρήση βορικού οξέος. Για να γίνει αυτό, ετοιμάστε μια λύση για άρδευση με ρυθμό 5 γραμμάρια βορίου ανά 10 λίτρα νερού.

Η αποσύνθεση του φύλλου από κάτω και η συστροφή του παρατηρούνται λόγω της έλλειψης καλίου. Μπορείτε να βοηθήσετε το φυτό τροφοδοτώντας το με στάχτες.

2. Μυκητιασική ανθρακοσμία

Αυτή η ασθένεια οδηγεί στη στρίψιμο των φύλλων στα σμέουρα. Μπορείτε να αναγνωρίσετε την ασθένεια με γκρίζες κηλίδες, ξηρά στριμμένα φύλλα και άγριους καρπούς. Όταν τραυματίζεται ο θάμνος, κόβονται όλοι οι μολυσμένοι βλαστοί, μετά τον οποίο το φυτό ψεκάζεται με ένα διάλυμα του υγρού Bordeaux.

Πώς να αναπτύξετε έναν υγιή κήπο: γιατί τα φύλλα βατόμουρου γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνετε όταν τα φύλλα του σμέουρα σγουράζουν και γίνονται κίτρινα

Γενικές συστάσεις: τι να κάνετε όταν κιτρινίζετε και στρίβετε φύλλα βατόμουρου

Πολλές ασθένειες βατόμουρου, οι οποίες προκαλούν κιτρίνισμα των φύλλων και η συστροφή τους, προκύπτουν από την ακατάλληλη τοποθέτηση θάμνων και την απόκτηση φύτευσης χαμηλής ποιότητας. Στο ζήτημα της φύτευσης σμέουρων στην περιοχή, πρέπει να απαντήσουμε υπεύθυνα: να επιλέξουμε τις ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στις ασθένειες και να κανονίσουμε σωστά τη φύτευση.

Κατά τα πρώτα σημάδια της νόσου, τα χημικά παρασκευάσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε απαλές ουσίες. Εάν η ασθένεια εξελίσσεται, πρέπει να ξεριζώσετε το φυτό και να το κάψετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αφίδα πολλών ασθενειών είναι αφίδες, επομένως πρέπει να καταπολεμήσετε το παράσιτο αμέσως μετά την ανίχνευση. Με την αρχή της βλάστησης, οι θάμνοι ψεκάζονται με 1% διάλυμα του μείγματος Bordeaux. Για να καλλιεργήσετε με επιτυχία τα σμέουρα, πρέπει να κόβετε τακτικά βλαστούς. Ο καλός εξαερισμός των εκφορτώσεων επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη σε πέργκολες.

Loading...