Τσουκνίδα – φαρμακευτικές ιδιότητες και εφαρμογή στην ιατρική

Τσουκνίδα - φαρμακευτικές ιδιότητες και εφαρμογή στην ιατρική

Nettles – γενική περιγραφή

Τσουκνίδες (Urtīca) -πλαίσιο της οικογένειας Krapivnye. Το ύψος του στελέχους μπορεί να κυμαίνεται από 60 cm έως 1,5 μέτρα. Rhizome μεγάλο ερπετό, κάτω από το έδαφος έχει πολλαπλές βλαστούς. Τα φύλλα απέναντι, ωοειδή-επιμήκη, έχουν μεγάλες κηλίδες και μίσχους.

Λουλούδια μικρά, απλά, περϊντ που συλλέγονται σε καρυδιές, ταξιανθίες κρέμονται κλαδιά. Φρούτα με τη μορφή ενός κιτρινωπού nutlet σε σχήμα αυγού. Περίοδος άνθισης – από το μεσαίο έως το τέλος του καλοκαιριού. Τσούξιμο προστατεύεται έναντι φυτοφάγων όπως καύση τρίχες, οι οποίες είναι μεγάλες κύτταρα με την μορφή του ιατρικού ampulok που περιέχουν άλατα πυριτίου και ισταμίνη και μυρμηκικό οξύ.

Διεισδύοντας κάτω από το δέρμα ενός ζώου ή ενός ανθρώπου, ο χυμός του φυτού προκαλεί ένα αιχμηρό κάψιμο, το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι απολύτως αβλαβές και περνάει μετά από λίγο. Η εξαίρεση είναι ένα ιδιαίτερο είδος ζιζανίων της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο είναι τόσο τοξικό ώστε μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο ενός ατόμου.

Nettles – είδη και τόποι ανάπτυξης

Η τσουκνίδα είναι ευρέως διαδεδομένη παντού στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, της Σιβηρίας, της Άπω Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 45 είδη αυτού του γένους, το πιο συνηθισμένο είναι δυόσμος και τσίμπημα τσουκνίδα. Στο νότιο ημισφαίριο, το φυτό είναι λιγότερο κοινό.

Τσουκνίδα – φαρμακευτικές ιδιότητες

Περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια είναι γνωστά στον άνθρωπο για το θεραπευτικό αποτέλεσμα αυτού του μοναδικού φυτού. Πιθανώς, δεν υπάρχει φυτικό φάρμακο, το οποίο θα ήταν χρήσιμο περισσότερο από την τσουκνίδα. Ο κατάλογος των ασθενειών στις οποίες μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως φάρμακο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Αναιμία, αρτηριοσκλήρωση, παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, φυματίωση, αιμορροΐδες, μεταβολικές διαταραχές, πολυάριθμες δερματικές παθήσεις, νόσοι των αγγείων και των αρθρώσεων.

Είναι μια πολύτιμη πηγή ασκορβικού οξέος, που έσωσε πολλούς ανθρώπους από την πείνα και την αβιταμίνωση κατά τη διάρκεια των πολέμων. Η τσουκνίδα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες: αιμοστατική, επούλωση πληγών, αντιαιμοπεταλιακή, αντιμικροβιακή. Μπορεί να χρησιμεύσει ως αποκαταστατικό για την ανικανότητα, αντιμετωπίζει παράλυση, ψώρα, τσουκνίδα.

Τσουκνίδες – μορφές δοσολογίας

Ως φαρμακευτική πρώτη ύλη τσουκνίδας χρησιμοποιούσαν σπόρους και φύλλα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ρίζες. Ελπιδοφόρα φαρμακευτικό φυτό έχει ένα πλούσιο σύνολο άλατα και βιταμίνες πολύ περισσότερο από ό, τι σε άλλα προϊόντα (π.χ., 5-10 φορές περισσότερη βιταμίνη C από λεμόνι και μήλα). Η πλούσια περιεκτικότητα σε καροτένιο το προβάλλει μπροστά από τα καρότα. Επιπλέον, έχει σίδηρο, χαλκό, βιταμίνες Κ και Β, μαγγάνιο. Το φάρμακο “Allahol” για τη θεραπεία της χοληφόρου οδού περιέχει ένα εκχύλισμα από τσουκνίδα. Προετοιμάστε τα φύλλα για το χειμώνα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, στεγνώστε στη σκιά, ώστε να μην καταστρέψετε τις χρήσιμες ουσίες μέσα σε αυτό.

Nettles – συνταγές

– Οι σκούπες από τσουκνίδες χρησιμοποιούνται σε ένα λουτρό με αρθρικούς ρευματισμούς, ριζιτιλίτιδα, μυϊκούς πόνους. Προ-ζεσταίνεται με βραστό νερό.

– Ο ζωμός τσουκνίδας σε συνδυασμό με μέλι χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της καρδιακής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με το γάλα – για έμετο και πόνο στο στομάχι. Με αιμορροΐδες που λαμβάνονται εσωτερικά. Το ζωμό παρασκευάζεται με τον συνήθη τρόπο, ρίχνει μια κουταλιά φύλλα με ένα ποτήρι βραστό νερό και επιμένει για 10 λεπτά.

– Η σκόνη από αλεσμένους σπόρους χρησιμοποιείται για βρογχίτιδα και ουρολιθίαση.

– Η έγχυση ριζών χρησιμοποιείται για κρυολογήματα και βήχα ως αποχρεμπτικό.

– Το ζωμό τσουκνίδας καθυστερεί την τριχόπτωση και αποκαθιστά την ανάπτυξη.

Τσουκνίδα – αντενδείξεις

Μεταξύ των πιο γνωστών αντενδείξεων για τη χρήση της τσουκνίδας – κιρσών, θρομβοφλεβίτιδας και εγκυμοσύνης.

Loading...