Kako prati jastuke kod kuće? Koja je razlika u pranju jastuka od prirodnog i sintetičkog materijala

Kako prati jastuke kod kuće? Koja je razlika u pranju jastuka od prirodnog i sintetičkog materijala

Svaka domaćica zna da održavanje čistoće i udobnosti u kući nije samo dnevna dužnost, već i naporan posao.

Pogotovo kada se radi o stvarima koje se na prvi pogled vrlo teško prati.

Na primjer, kada jastuci napokon skupljaju prašinu ili prljave, mnogi više vole samo kupiti nove.

Ali se mogu izbjeći dodatni troškovi: za to je potrebno znati samo vrstu jastuka i nekoliko jednostavnih načina pranja.

Kako prati jastučiće: Alati i upute korak po korak

Prije nego što obrišete jastuk, trebali biste saznati koji je materijal izrađen i što je punilo u njemu. Do sada su najčešće tri glavne vrste jastuka:

• S prirodnim punilom (perje, dolje ili vunu)

• S sintetičkim punilom (sintepon, holofayber, poliester, itd.)

• s organskim punilom (npr. Ljuske heljde ili suhe bilje)

Posljednja vrsta pranja je kontraindicirana. Takvi jastuci tijekom vremena mogu akumulirati ne samo prašinu i prljavštinu, već i razne štetne mikroorganizme, tako da nakon završetka svog života moraju biti bačeni.

Svi ostali tipovi jastuka mogu i trebaju se oprati barem nekoliko puta godišnje. To će im dati samo čist i uredan izgled, ali će ih zadržati iu dobrom stanju za godinama koje dolaze. Čišćenje jastuka može se obaviti ručno ili s perilicom rublja. Za svaku od ovih metoda postoji korak po korak.

Pranje jastuka ručno:

1. Izvadite jastučnicu od jastuka. Ako je jastuk opremljen posebnim pokrovom, treba ga također ukloniti. Jastuci i pokrivači su prati odvojeno.

2. Napunite spremnik za pranje (bazen ili sudoper odgovarajuće veličine) s vodom. Voda bi trebala biti toliko da potpuno pokriva jastuk.

3. Dodajte vodu deterdžentu vode (za svaki jastuk jednu žlicu) i pomiješajte s rukom sve dok se ne formira mala količina pjene.

4. Stavite jastuk u vodu i pažljivo ga zapamtite svojim rukama, tako da je deterdžent natopljen dublje što je moguće.

5. Isperite jastuk u puno tekuće vode kako biste isprali što više deterdženta.

6. Osušite jastuk, ostavljajući ga na čistom suhom ručniku na otvorenom. Pod suncem, jastuk će se osušiti mnogo brže.

7. Provjerite je li jastuk potpuno suh. Ostaci vlage nakon pranja mogu dovesti do stvaranja kalupa unutar jastuka.

Pranje jastuka u perilici rublja:

1. Skinite jastučić ili poklopac s jastuka.

2. Stavite jastuk u perilicu rublja. Kako ne bi oštetili, pokušajte postaviti najmanje dva jastuka, tako da balansirate bubanj.

3. Dodajte što više deterdženta u stroju kao kod normalnog pranja. Za bijele jastuke možete dodati izbjeljivač u omjeru od jedan do jedan.

4. Pokrenite program pranja. Operite toplom vodom najmanje dva ciklusa ispiranja.

5. Stavite jastuke u sušilicu i uključite “zrak” program za prirodno punilo ili “blago zagrijavanje” za sintetičko punilo. Za bolje punjenje sušilice, možete staviti par teniskih kuglica u njega u odvojenim čistim čarapama.

6. Uklonite jastuke iz sušilice i pazite da su suhe. Ako je vlaga još prisutna, možete započeti reciklirati.

Kako prati jastuke od dolje i pera

Jastuci od pera i jastuka dugo se koriste zbog svoje mekoće, jednostavnosti i prirodnosti. Često se prenose s generacije na generaciju, a njihov životni vijek može biti neograničen. Stoga, povlačenje nakupljene prašine i prljavštine u kući kod kuće može biti vrlo teško. Jaki jastuk punjeni prirodnim punilima najbolje se smješta u specijalizirano rublje, gdje će se očistiti posebnom opremom, a zrači ultraljubičastim zrakama i uništava sve štetne mikroorganizme.

Jastuci za pranje od pahuljica i pera kod kuće mnogo je teži, jer zbog toga moraju biti rastavljeni. Prvo, jedan od šavova uredno je srušio napernik tako da se punilo ne raspršuje. Zatim je punilo uklonjeno iz jastuka podijeljeno u nekoliko jednakih dijelova i upakirano u bilo koji poklopac (na primjer, u starim jastucima). Isprati pakiranu stranu i perje mogu biti obje ruke i u stroju za pranje rublja. Optimalna temperatura za pranje vode je 30 ° C. Tekući deterdženti za vunene tkanine su najbolji za čišćenje jastuka.

Nakon pranja, potrebno je pravilno sušiti punilo, širiti je na list ili veliki ručnik i uliti u valjak. Potom treba pakirati u pokrivače i širiti se na otvorenom, s vremena na vrijeme tresući i miješati. Tek nakon potpunog sušenja punilo se može premjestiti natrag u napernik i šivati ​​na šav.

Kako prati jastuke od sintepona i holofaybera

Jastuci od sintetičkog materijala mogu se očistiti kod kuće bez nepotrebnih poteškoća. Tipično, upute za pranje takvih jastuka naznačene su na njihovim naljepnicama.

Najčešće, proizvođači preporučuju uporabu tekućih deterdženata i temperature ne više od 40 ° C.

Budući da sintetički materijali apsorbiraju vodu, bolje je postaviti takav program za perilicu koja uključuje dodatno ispiranje i predenje pri maksimalnom broju okretaja.

Suha jastuci trebaju biti na otvorenom ili u dobro prozračenom prostoru.

Kako prati jastuke i ne pokvariti ih

Kako bi produžili život svakog jastuka, ne samo da morate znati kako obrišite jastuke, već i paziti na njih. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći zadržati jastuke za godine koje dolaze:

• Operite jastuke barem dva do tri puta godišnje.

• Ako je jastuk s sintetičkim punilom sklopljen na pola i ne vraća se u suprotnom položaju, materijal iz kojeg je izrađen izgubio je elastičnost. Ovaj jastuk se više ne može koristiti.

• Pranje jastuka je složen i dugotrajan proces koji zahtijeva pažnju i vrijeme. Bolje je dodijeliti cijeli dan, kontrolirati pranje u svakom od svojih faza.

• Dekorativni jastuci se čiste na isti način kao i obično. Da biste ih oprali, samo trebate ukloniti poklopac.

Loading...