Kako rasti zdrav vrt: zašto lišće od malina postaje žuto u ljeto. Što učiniti kad se lišće maline zavrti i žuti

Kako rasti zdrav vrt: zašto lišće od malina postaje žuto u ljeto. Što učiniti kad se lišće maline zavrti i žuti

U jesen, listovi malina počinju se okrenuti, to je prirodni proces, koji ne smije biti alarmantan. Ali mnogi vrtlari često se žale da se lišće grma okreće žuto i curl u ljeto, prije zrenja bobica ili u vrijeme žetve. Taj fenomen se ne smatra normom i vrijedno je paziti na problem zaleđivanja listova u malinama.

Uzroci žutiranja lišća u malinama u ljetnim mjesecima

Postoji nekoliko glavnih razloga zašto lišće grma počinje žućkati i okrenuti:

1. korijena rasplodnog raka

Uzrok žutih lišća često postaje korijen raka biljke. Bolest koja utječe na korijene maline lako se može odrediti izgledom i stanjem biljke. Prije svega, vrtlar bi trebao upozoriti patuljaste mladih bičeva koji se ne razvijaju, žutu boju lišća u ljeto. Na korijenima takvog grma često se mogu naći mjehurići. Obrezivanje gubi svoj okus, postaje neukusan.

Kako rasti zdrav vrt: zašto lišće od malina postaje žuto u ljeto. Što učiniti kad se lišće maline zavrti i žuti

Nemoguće je liječiti bolest. Maline nisu tretirane kemikalijama, grmovi su iskorijenjeni i izgorjeli.

Važno! Na području gdje se nalaze oštećene grmlje, sadnja malina se ne provodi sljedećih osam godina.

Sadnja malina može biti zaštićena od raka korijena provođenjem preventivnih mjera:

 • Moramo nadzirati čistoću kreveta, ukloniti korove na vrijeme, popustiti redaka između redaka.

 • Bolje je posaditi maline nakon mahunarki.

 • Nemojte overmoizirati tlo i koru, nakon navodnjavanja potrebno je popustiti tlo oko grma.

 • Prilikom presađivanja starih grmlja moraju provesti pregled bolesti. Saduljak je natopljen nekoliko sati u otopini bakrenog sulfata.

 • Kako bi spriječili bolest korijena, gnojiva će vam pomoći. Maline trebaju pravodobnu primjenu fosfor-kalij gnojiva i humusa.

Primjena složenih mjera u borbi protiv raka korijena može spasiti žetvu usjeva.

2. Žutica na malini

Uobičajena bolest malina je žuti mozaik ili kloroza, kod ljudi – žutica na malinama, zarazna bolest. Ova bolest brzo napreduje i sposobna je uništiti cijeli usjev u kratkom vremenu.

Određivanje kloroze na malinama može biti stanje grmlja i izbojaka u vegetacijskoj sezoni. Prvi znakovi lezija pojavljuju se odmah s početkom rasta biljaka. Listovi mladih mladica postaju žuti prije dvije godine, a apikalni pupoljci pate više. Također se mijenja boja pedikela, četkica i trepavica. Šumovi postaju tanji i rastezljivi, plodovi se suši.

U početnoj fazi lezija lišće se ne žute u potpunosti, pojavljuju se mrlje. Oblik lišća sam se ne mijenja, ali oni se prestanu razvijati i ostati mali.

Kako rasti zdrav vrt: zašto lišće od malina postaje žuto u ljeto. Što učiniti kad se lišće maline zavrti i žuti

Žutica na malini uzrokuje opću potlačenost grma, produktivnost se smanjuje, ali ne završava smrt.

Borba protiv bolesti trebala bi biti usmjerena na povećanje imuniteta postrojenja.

 • Za sadnju koristi se samo zdravi materijal.

 • Pravovremeno pregledajte grmlje, prepoznajte oštećene biljke i provodite tretman.

 • Treba imati na umu da je imunitet biljke uvelike smanjen ako ga utječu lisne uši i drugi sisati insekti. Prskanje protiv štetnika.

 • Nanesite mineralna i organska gnojiva za sadnju.

Daljnji razvoj bolesti pojavljuje se tijekom pojave bobica, kada lišće potpuno žuti. Nakon ubiranja bolesti nakratko prestaje, no u jesen se njezin tečaj pogoršava.

3. Neinfektivna kloroza maline

Često je bolest grma povezana s klimatskim uvjetima i stanju tla. Listovi maline postaju žuti i umiru.

Neinfektivna kloroza ne inhibira rast zdravih izbojaka, lišće na njima veće. Smanjuju se cvijeće i četke malina, plodovi se slažu s lošim okusom, često se umiri. Pogođene grmlje praktički ne rastu u dužini, do kraja sezone postaju jako zadebljane.

Bolest se lako liječi, dovoljno je presađivati ​​grm na prikladnije mjesto. Postoji neinfektivna kloroza zbog močvare tla i velikog sadržaja kalcija u njemu. Na mjestima s takvim tlom, prije sadnje, potrebno je povećati lužnatost tla.

Početkom ljeta, sadnjaci su posuta Bordeauxovom tekućinom koja blagotvorno utječe na opće stanje biljaka. Tijekom vegetacijskog razdoblja korisno je primijeniti željezni sulfat kao gnojivo u tlo.

4. Rust na listovima malina

Bolest je uzrokovana patogenom gljivicom koja se smjestila na donjoj strani lišća. Na kraju proljeća, na donjoj strani ploče mogu se nalaziti smeđe mrlje koje kasnije dovode do zaleđivanja i pada. Na stabljika i izbojaka malina nastaju smeđi čirevi.

U svrhu prevencije, raspršite grmlje s 1% otopinom Bordeaux tekućine. Pogođene biljke podliježu uništenju.

Kompleksne mjere pomoći će u sprečavanju bolesti:

 • U jesen ostaci svih lišća uklanjaju se i spaljuju;

 • tijekom sezone mora biti oplođeno janje goveđe;

 • u vrtu zasadio više otporan na vrste bolesti.

Kako rasti zdrav vrt: zašto lišće od malina postaje žuto u ljeto. Što učiniti kad se lišće maline zavrti i žuti

Obrtanje listova malina: uzroci i metode liječenja

Listovi malina često su izobličeni iz nekog razloga, što ukazuje na oštećenje bolesti i štetnika. S vremenom, utvrđene činjenice deformacije listova omogućuju vam da se sigurno riješite bolesti i dobijete puni prinos.

1. Nedostatak elemenata u tragovima

Torzu lišća na malinama često uzrokuje nedostatak hrane. Nedostatak hranjivih tvari, naročito bora, manifestira deformacija lišća. Eliminirajte problem prehrane hranivši se borovom kiselinom. Da biste to učinili, pripremite rješenje za navodnjavanje brzinom od 5 grama bora na 10 litara vode.

Propadanje lista odozdo i njegovo uvijanje opaženo je zbog nedostatka kalijuma. Možeš pomoći biljci tako što ćete je hraniti pepelom.

2. Gljivična antraknoza

Ova bolest dovodi do uvijanja lišća na malinama. Bolest možete prepoznati po sive mrlje, suhim upletenim lišćem i neplodnim plodovima. Kad je grm povrijeđen, svi bolesni izbojci izrezani su, nakon čega se biljka raspršuje otopinom Bordeauxove tekućine.

Kako rasti zdrav vrt: zašto lišće od malina postaje žuto u ljeto. Što učiniti kad se lišće maline zavrti i žuti

Opće preporuke: što učiniti kada požutite i uvijanje lišća maline

Mnoge bolesti malina, koje uzrokuju žućkanje listova i njihovo uvijanje, proizlaze iz nepravilnog položaja grmlja i stjecanja siromskog sadnog materijala. Na pitanje sadnje malina na mjestu, čovjek mora odgovoriti odgovorno: odabrati vrste koje su otporne na bolesti, i pravilno organizirati sadnju.

Na prvim znakovima bolesti ne smiju se koristiti kemijske pripravke, bolje je koristiti nježne tvari. Ako bolest napreduje morate ukloniti biljku i spaliti je.

Važno je zapamtiti da je lisnatost mnogih bolesti aafid, pa se morate boriti protiv štetočina odmah nakon otkrivanja. S početkom vegetacije grmlje se posipati 1% -tnom otopinom Bordeaux mješavine. Da biste uspješno uzgajali maline, trebate redovito odrezati izbojke. Dobra prozračnost slijetanja postiže se uzgojem na tralizama.

Loading...