Koja je briga potrebna u jesen u jesen: hranimo se i obrađujemo. Kako pripremiti šljivu za zimovanje: je li potrebno sklonište?

Koja je briga potrebna u jesen u jesen: hranimo se i obrađujemo. Kako pripremiti šljivu za zimovanje: je li potrebno sklonište?

Šljiva je prilično zimska kultura, dobro podnosi hladnoću, ali je potrebno pomoći stablu.

Važnu ulogu igra jesenska briga o šljivama, kao i priprema stabla zimi.

Ako uzmete malo vremena za sve potrebne postupke, prinos će uvijek ostati na vrhu.

Osim toga, dodatna oplodnja i liječenje od štetnika produljuju život stabla voća. Kako ispravno paziti na šljivu?

Što šljiva treba u jesen: osnovna njega i rukovanje

Svako stablo treba brigu tijekom cijele sezone, no jesen je glavni zadatak vrtlarice pripremiti vrt zimi, tako da biljke uspješno prolaze mraz. Kako to učiniti?

Spužva u jesen

Zadnji preljev šljive hrani stablo, nadopunjujući rezerve hranjivih tvari utrošenih na plodove. Ovaj postupak se provodi nakon žetve, prije početka mraza. Priprema se otopina za gornji preljev brzinom od 30 do 40 litara po stablu voća.

Recept za 10 litara vode:

• 2 žlice. l. kalij sulfat;

• 3 žlice. l. superfosfat.

Sva gnojiva, koja sadrže dušik, prenose se na proljeće. S jesenskim hranom, sljedeće vrste mješavina pokazale su se prilično dobrom:

• Organski. Takav gornji preljev obnavlja korijenski sustav, utječe na njegov rast, pomaže biljci da odolijeva bolesti i štetnika. Kao organska gnojiva u jesen koristiti humus ili kompost.

• Gnojiva fosfat-kalij. Za dobar plod, šljiva treba kalij, dodatno se dodaje kao hrana. Ako je tlo pješčano, tada se ne primjenjuju fosforna gnojiva, oni sprječavaju disanje.

Jesen gornji preljev stabla provodi se na toplom vremenu, dok mraz još nije došao. U tom slučaju, morate se točno pridržavati doza, inače postoji rizik od smrti stabla. Za mlade stabla do tri godine, u jesen se koristi jedna vrsta gnojidbe. I zrelijih biljaka može se oploditi različitim mješavinama, izmjenjujući ih.

Nezavisnom vrtlaru teško je odrediti doziranje i vrstu gornjeg odijela. U tom slučaju, trebate obratiti pozornost na sam stablo, stupanj njezinih bolova, količinu žetve dobivenu.

Važno! Nakon gornjeg odijela potrebno je pokriti tlo sa slamom ili kompostom. Iskusni vrtlari podižu oko stabla siderates, koji služe ne samo da hrane stablo, nego i štite od korova.

Jesen za preradu šljiva protiv štetočina i bolesti

Pored hranjenja, važno je u fazi pripreme za zimu da se šljiva od štetnika. Aktivna zaštita štetnika trebala bi se provoditi tijekom cijele sezone, a jesen – posljednja faza. Tijekom ovog razdoblja insekti se pripreme za zimu, tražeći noćenje, tako da sve vrtlarske snage trebaju biti usmjerene na uništavanje zimovanja kolonija.

Za preradu stabla proizlazi poslije žetve. Često je šljiva oštećen od lisnih uši, pa je osnovni raspršivač usmjeren na borbu protiv njega. Kada je broj štetnika neznatan, obavlja se folijarno prskanje: infuzija češnjaka s prljavom sapunom, pelinom, lukom od luka.

Osim narodnih lijekova, koristi se otopina Bordeaux tekućine, mehanička prikupljanje štetočina, kopanje tla pod grmlje, što pomaže smanjiti broj zimovanja generacija. Samo sustavni i integrirani pristup skrbi šljive jesen omogućit će da rastu zdravo stablo s dobrim prinosom.

Kako pripremiti šljivu za zimu: obrezivanje, bijeljenje i podzimni zalijevanje

Da je stablo dobro prošlo mraz, treba ga unaprijed pripremiti. Iskusni vrtlari imaju nekoliko tajni važnih za poznavanje i primjenu.

Zimsko zalijevanje šljive

Ako se ljeto ispostavilo da je suho, onda je u jesen potrebno provesti zalijevanje vode. To se provodi prije početka mraza, krajem listopada ili početkom studenog, ali nakon pada jeseni. Ako je podzemna voda duboka, zemlja mora biti natopljena dva ili više metara. Uz površinski tok vode, tlo se navlači na dubinu od 1 metra.

Pažljivo se provodi zalijevanje podzemlja. Ako je jesen kišovito, onda je bolje odbiti navodnjavanje. I oko prtljažnika kako bi napravili žljebove, za koje će prekomjerna vlaga ući u sustav odvodnje. Previše vlage u toploj jesen vodi do ponavljanog rasta biljke, ponekad do cvjetanja, što je neprihvatljivo.

Drvo bijeljenje

Nakon pada jeseni, morate ukloniti staru koru stabla iz debla i skeletnih grana. Tijekom ovog postupka, svi lijevi su uklonjeni iz stabla, a ostali paraziti rastu. Uklonite koru bolje struganje, a zatim očistite metalnim četkom. Pažljivo izvodite takve manipulacije, pokušavajući ne dodirivati ​​zdravu koru stabla. Smeće se izvlače i spaljuju izvan mjesta.

Koja je briga potrebna u jesen u jesen: hranimo se i obrađujemo. Kako pripremiti šljivu za zimovanje: je li potrebno sklonište?

Trupovi i skeletni ogrebotine za zatrpavanje spašavaju se od proljetnih opeklina, štetnika i bolesti. Provedite ga nakon čišćenja šljive. Radna otopina priprema se od vapna, gline i mjehurića. Kako bi se spriječile različite bolesti, u smjesu se doda bakreni sulfat, koji se otopi u vrućoj vodi. Potrošnja tvari do 300 gr. za 10 litara vode.

Koja je briga potrebna u jesen u jesen: hranimo se i obrađujemo. Kako pripremiti šljivu za zimovanje: je li potrebno sklonište?

Obrezivanje u jesen

Svako stablo treba pravilno obrezivanje, koje ima za cilj uklanjanje razbijenih grana, vrhova i oštećenih izbojaka. Sanitarna njega za šljivu treba provoditi tijekom cijele sezone. U sjevernim je krajevima bolje da se suzdrže od jesenskog obrezivanja šljive, jer su dijelovi jako isušili stablo. U regijama s blagom klimom, sanitarno čišćenje ne boli. Postupak se odvija u nekoliko faza:

1. Nakon jesenskog sadnje sadnice odmah je odrezan. U tom slučaju, prtljažnik se skrati za 2/3 i puca za 1/3.

2. Odrasli stabla trebaju pomlađivanje obrezivanja, tijekom kojih uklanjaju oboljenje, oštećene i zadebljane izbojke.

3. Mlada stabla lagano se stanjiti, skraćujući samo jako rastuće izbojke, tako da kruna ostane simetrična.

Moram li pokriti šljivu za zimu?

Ovo pitanje uzbuđuje svaki vrtlar, ali nema nikakav odgovor na njega.

U područjima s oštrom klimom, potrebno je izolirati stabljike, skeletne grane i gurati trupce. U tu svrhu, oko rubnog omotača ruberoida, materijal za zagrijavanje, na čijoj se vrpci primjenjuje svjetlosno reflektirajuća folija.

Krug stabljike je zamrljan s početkom mraza, koristeći kompost ili humus. Takvo sklonište će pomoći preživjeti bez snijega. Ako ima dovoljno snijega, onda dodatno zagrijavaju trup debla do razine grana kostiju. Ova je opcija prikladna za sjeverne regije zemlje.

Koja je briga potrebna u jesen u jesen: hranimo se i obrađujemo. Kako pripremiti šljivu za zimovanje: je li potrebno sklonište?

Mlade se sadnice mogu izolirati drugačije, postavljajući preko njih kolibu od jele grane, koje su povučene zajedno sa žicom. Osim toga, pada snijeg će poslužiti kao još jedan sloj skloništa. Unutar skloništa trebate staviti metak od metvice, koji će štititi stablo od glodavaca.

U južnim predjelima, dovoljno je uklanjati prtljagu. Posebno treba mlade stabla i sadnice.

Jesen briga za šljivu je vrlo važna, a cilj je pripremiti stablo za hladnoću. Nemojte zanemarivati ​​sve opisane postupke, jer je glavni cilj vrtlara dobivanje dobre žetve.

Loading...