Sadnja borovnice: kada i kako. Priprema mjesta za sadnju borovnice i biljke nakon sadnje

Sadnja borovnice: kada i kako. Priprema mjesta za sadnju borovnice i biljke nakon sadnje

Borovnica pripada obitelji heath kultura. Po prvi put, bobica je počela rasti u vrtovima u XII stoljeću. Domovinu ove kulture teško je odrediti: prvo spominjanje jela borovnice nalazi se u analima kineskog Rusa, a plod je sakupljen i u močvarnama Engleske i Škotske.

Borovnica – kulturna podvrsta divljih biljaka. Bušotine borovih borovnica daju veću žetvu od divlje kulture, njezinih plodova – slađe i veće. Međutim, njihov okus ovisi o vrsti borovnice.

Postoji više od 75 vrsta ovog bobica grmlja. Neke biljke su otporne na mraz i nedovoljne veličine, vezuju mali broj plodova, dok ostale – visoki i visoki prinos. Uvjeti za sadnju borovnice za različite sorte se međusobno ne razlikuju.

Pravila sadnje borovnice

Borovnica je močvarna biljka, pa voli kiselu i vlažnu zemlju. Kao i sve biljke iz obitelji heather, borovnica borovnica ne korijenje na novom mjestu. Ako pružite dobre uvjete za rast ove kulture, dobit ćete prvu žetvu plodine tri godine nakon sadnje borovnica na otvorenom terenu.

Kako bi se borovnica ukorila, potrebno je odabrati pravi sastav tla. Klica treba biti kisela ili malo kisela, s PH razinom od 4 do 6.

Za daljnje povećanje borovnice trebaju veliki prostor, tako da za svaki grm kopaju sadnju rupu dubine od 40 cm i širine 80 cm. Njegov vrt ispuniti vermikulit ili perlit trećinu osigurati odvod vode. Unatoč činjenici da borovnica voli česti zalijevanje, kada voda stagnira, njezini korijeni truleži.

Sastav tla za sadnju borovnice u otvorenom tlu

Borovnice rastu u prirodnim uvjetima u vrhu treseta, tako da se sadnja jama može napuniti samo tresetom, ali bolje je pripremiti mješavinu tla. Tlo za sadnju borovnice mora se sastojati od:

• od treseta;

• trulo drvo smreke;

• Tlo iz crnogorice.

Količina treseta u mješavini tla mora biti najmanje 150 litara, uzimajući u obzir volumen sletišne jame. Postotak treseta u mješavini tla iznosi 50%.

Sadnja borovnice: kada i kako. Priprema mjesta za sadnju borovnice i biljke nakon sadnje

Sadnja planta od borovnice

Obodna piljevina omogućuje miješanje tla s fosfornim i kalijim mikroelementima, potrebnim za bolje korijenje sadnog materijala. Ako ispunite sletnu jamu samo s tresetom, a zatim nakon sadnje borovnice, prelijte tlo s stimulatorom za ukorjenjivanje. Možete koristiti prepoznatljivu robnu marku “Radifarm”.

To je korijen stimulator koji se temelji na stanicama najjednostavnijih algi, koji ulaze u simbiozu biljnim korijenima, apsorbiraju hranjive tvari iz tla i daju ih korijenskom sustavu.

Tlo iz crnogorične šume se dodaje u mješavinu tla za njegovo otpuštanje i također pojednostavljuje daljnje raditi na brigu o vrtnim borovnicama:

• prozračivanje tla;

• zalijevanje;

• uvođenje gnojiva u tlo.

Tlo iz crnogorične šume omogućit će zračni pristup korijenima borovnice i, posljedično, ubrzati ukorjenjivanje svojih sadnica.

Zbog čestih zalijevanje kiselosti tla tijekom vremena, smanjuje, tako da je sadnja rupa prije sadnje vrt borovnice dodati tzv „anti-kiseljenja” tla dugotrajnog djelovanja.

Priprema mjesta za sadnju pribora za korištenje travnjaka na osnovi sumpora. Obično je takav način praška žute boje, ali postoje i bezbojna gnojiva. Takav prah ne treba biti otopljen u vodi. Lijek se jednostavno ugrađuje u tlo do dubine od 15 do 20 cm.

Količina sredstva za zakiseljavanje izračunava se prema uputama za primjenu. Kada zalijevati, sumpor će se otopiti u vodi i povećati kiselost tla.

Uvođenje takvih gnojiva pod borovnica obavlja se dvaput godišnje: u proljeće, nakon prijetnje proljetnog mraza prolazi, au rujnu, prije pripreme postrojenja za zimovanje.

Ispunjena jama za slijetanje dobro je izlivena toplom vodom da se zemlja zagrije na temperaturu od + 18 ° C. Umjesto obične vode, korijen korijenskog stimulatora može se upotrijebiti za brzo korijenje sadnice.

Kako saditi vrt borovnice na otvorenom terenu

Poput svih kultura vrijesak vrt borovnice su vrlo slabo podnosi presađivanje na otvorenom terenu, tako da se sadnice za sadnju stane samo u vrtu sa zatvorenim korijenski sustav. Korijeni borovnice trebaju zauzeti cijeli volumen posude.

Reprodukcija je najbolje transplantirana u pripremljenu jamu metodom pretovara. Posuda s postrojenjem smještenom u uljuljku, pažljivo nagnuti kontejner, istovremeno se biljka izvadi iz posude.

Na korijenskom sustavu sadnice, duž perimetra koma zemlje, izrađuju se četiri vertikalne žljebove. To će potaknuti zaštitni proces biljke i ubrzati rast korijenskog sustava. Zatim se sadnica biljnih borovnica prebaci u pripremljenu smjesu tla. Bušotina je prekrivena suhim tresetom i smanjuje sadnicu za 10 cm.

Nakon sadnje tlo je opet dobro izlivena toplom vodom. Volumen vode za svaku biljku iznosi 5 litara. U vodi se kalijev permanganat ili biološki fungicid mogu otopiti kako bi dezinficirali tlo. Otopina kalijevog permanganata treba biti zasićena ljubičasta boja.

Vrijeme sadnje za vrtne borovnice

Sadnja borovnica može se održati dva puta godišnje: sredinom svibnja, kada prolazi prijetnja proljetnim mrazima, a početkom rujna, do jeseni dolazi do mrazova. Sjetve jeseni nisu prihvatljive za sve berbi, ali rast korijena borovnice vrlo je brz, pogotovo ako dodate stimulans rasta korijena u tlo. Stoga, sadnice će imati vremena da se korijen prije početka mraza.

Sadnja borovnice: kada i kako. Priprema mjesta za sadnju borovnice i biljke nakon sadnje

Sadnica breskve borovnice

Obrada borovnica nakon sadnje

Borovnice mogu podnijeti temperature do -15 ° C, tako mlada sadnica debla popraviti nekoliko klinova koji povlače agrovoloknom za zaštitu postrojenja za zimu.

Da bi se izbjegla stagnacija vode, mlada grmlja mulch i zalijevanje jednom tjedno. Kao mulch možete koristiti usitnjenu travu, sitne šljunke ili crnogorični lapnik. U proljeće, rotted kravlji boba i gnojiva s magnezijem doprinose tlu.

Kako dobiti obrok borovnice

Borovnice trebaju unakrsno oprašivanje kako bi se oblikovalo jajnik, tako da bi na mjestu trebalo zasaditi barem dva grma ovog usjeva, poželjno različitih vrsta. Bobice borovnice zrele su neravnomjerno, tako da se postupak žetve proteže na vrijeme.

Formiranje jajnika započinje krajem svibnja. Tijekom ovog razdoblja borovnice su prekrivene mrežom od ptica, a gnojiva koja sadrže kalijev i magnezij, uvode se u tlo. Cvjetanje svih vrsta borovnica događa se približno u isto vrijeme, ponekad s razlikom od pet dana.

Sakupljanje iz jednog grma, obično traje mjesec dana, razdoblje dozrijevanja ovisi o vrsti borovnice. Sadnja biljaka sorti različitih razdoblja sazrijevanja omogućit će berbu plodova od sredine srpnja do kraja rujna.

Sadnja borovnice: kada i kako. Priprema mjesta za sadnju borovnice i biljke nakon sadnje

Sakupljanje borovnica

Pojavljuju se vrste borovnica s obzirom na zrenje bobičastog voća:

• Rano (“Plavo zlato”, “Northland”);

• medij (“Bonus”, “Duke”);

• kasni (“Plavi obrezivanje”, “Berkeley”).

Prednost borovnice je da ova kultura praktički nije podvrgnuta virusnim i gljivičnim bolestima, pa je jedan preventivni tretman s biološkim fungicidom krajem svibnja dovoljan.

Bušotina borovnice čuva plodni intenzitet već 30 godina, tek onda usjevi padaju.

Loading...