Skladištenje luka u stanu iu podrumu. Kako čuvati luk zimi kod kuće: za hranu i za sadnju

Skladištenje luka u stanu iu podrumu. Kako čuvati luk zimi kod kuće: za hranu i za sadnju

Luk je vrlo kapriciozan povrće.

Rastu to nije lako.

Što je uvredljiviji ako se dio žetve izgubi zbog nepravilnog skladištenja. Zato je vrlo važno znati pohraniti luk zimi.

Kada je pravilno postavljen, žarulje će ostati pogodne za hranu 7-8 mjeseci.

Kako pripremiti luk za zimovanje

Neispravno sakupljeni i nepripremljeni za zimovanje luk mogu umrijeti čak i pod optimalnim uvjetima skladištenja. Sakupljanje počinje ovisno o sorti, obično na početku sredine kolovoza. Žarulje su pažljivo iskopane s tla, pokušavajući ne oštetiti uske limenke i tanku kožu. Da biste kucali luk da biste potresli zemlju, to je nemoguće, inače će žarulje propasti.

Potpuno sazrijevani luk, prikladan za polaganje, ima suhi tanak vrat. Gusta previše vlažna stabljika s viškom vlage s visokim stupnjem vjerojatnosti će pokvariti cijelu knjižnu oznaku.

Prikupiti žetvu luk treba zakazati na suhom, sunčanom danu. Šaržaste žarulje moraju biti osušene, širenje stabljike na krevetu ili polju u jednom sloju. Korijenje se siječe na dno, perje se rezaju na udaljenosti od 2 centimetra od žarulje. Osušite luk već duže vrijeme, najmanje pet dana, povremeno okrećući povrće. Ako postoji ljuska mreže i na njemu se postavlja luk, onda ga nije potrebno pretvoriti.

Nakon isušivanja žarulja, potrebno ih je pažljivo razvrstati, odbaciti razmaženo. Zasebno odaberite uzorke koji se jedu prije svega (s debelim vratovima i lezijama).

Sušenje luka moguće je pod baldahinom u zemlji, u hodniku ili u kuhinji grada, osim ako postoje drugi uvjeti. Žetva bi se trebala širiti na novinama, postavljati pokraj baterije. Mali usjev se može sušiti u pećnici, postavljajući temperaturu od 50 stupnjeva i ostavljajući vrata otvorena.

Idealni uvjeti za pohranu lukova

Potopljene žarulje vrlo su osjetljive na uvjete okoline. Za spremanje žetve, potrebno je osigurati povrće idealnim uvjetima skladištenja. Vrlo je važno izbjeći kolebanja temperature, u suprotnom će se žarulje truliti ili klijati.

Zimi morate poslati potpuno zrelo, zlatno obojeni, gusti luk s dobro oblikovanim i lako razdvajanjem vage. Ne smije biti oštećenja na žarulji. Pa, ako je to kasni razred.

Temperatura pohrane žarulja je od 0 do 20 stupnjeva Celzijusa. Vlažnost mora biti umjerena, s 50 na 65 posto. S većim sadržajem vlage u zraku, luk će nicati ili truleži. Smanjite vlagu može se koristiti kutije punjene vapnom, čipovima ili pepelom. Možete uliti povrće preostalo suhe ljuske.

Obavezno uvjet za sigurno skladištenje luk je učinkovita ventilacija. Može biti prirodno ili prisilno, glavna stvar je osigurati struju zraka.

Kako pohraniti luk u stanu ili privatnoj kući

Skladištenje lukova kod kuće je raznovrsno. Meso možete staviti zimi u sobi ili na toplom, natkrivenom balkonu, postavljajući usjeve u hermetičan spremnik: pletene košare, drvene kutije i torbe za disanje. Popularan je način postavljanja žarulja u najlonske pantyhose.

Kako čuvati luk kod kuće? Povrće može biti savršeno pohranjeno u drvene, plastične ili kartonske kutije, ali njihova visina ne smije prelaziti 30 centimetara. Osim toga, zasigurno će vam biti potrebni ventilacijski otvori. Torbe također ne bi trebale biti prevelike. Tare se može označiti izravno ispod kreveta, staviti u ostava ili na loggiu.

Postoje drugi načini za očuvanje luka. Na primjer, sušenje. Kako čuvati luk kod kuće na ovom neobičnom putu? Uz povrće morate strugati ljuske, izrezati u debele prstene, rastavljati u pojedinačne prstenove i položiti ih na sito. Osušite na 50-60 stupnjeva u pećnici 3-4 sata. Osušeni luk pohranjeni u staklenu ili kositru, čvrsto zatvorenu posudu.

Soli su obično razmažene i male žarulje. One su očišćene, oprane, stavljene u slanu posudu i papar na okus papra i lišća. Zatim pripremite 10-postotnu solju, sipnite luk i podesite jaram. Luk je slana tjedan dana, a limenke su položene i pohranjene u hladnjak ili podrum.

Kako pohraniti luk u podrumu

Najbolji način za pohranu žetve lukova u podrumu je tkanje pletenica ili vijenaca. Potrebno je da perje ostaju dovoljno dugo i jednostavno se isprepliću. Tkane pletenice luka moraju biti obješene na strop na traci.

Pogodno je stvoriti “kugle” od stabljika vlakana. Kako čuvati luk zimi pomoću ove metode? Najprije morate smanjiti stabljike, ostavljajući konoplju veličine oko 3 centimetra. Ako je žarulja velika, duljina repa trebala bi biti dulja. Nekoliko žarulja skupljeno je i čvrsto vezanje konoplje. Snimite sljedeće stabljike i izgradite “kuglu” na željenu duljinu.

Stare najlonske čarape ili pantyhose, jute torbe, kutije s ventilacijskim rupama, košare – sve to također može biti izvrsna opcija za zimsku pohranu žetve luk. Ako je povrće suho, zdravo, do proljeća.

Kako pohraniti luk: korisni savjeti

Potpuno prikladni, zreli i potpuno osušeni žarulje imaju gustu, škrinjavajuću ljusku koja ih štiti od isušivanja i kvarenja.

Ako se žarulje ogrebeno, može se pričvrstiti na cijelu ljestvicu i dobro osušiti. Gornji sloj će se pretvoriti u snažne zdrave ljuske.

Luk se ne može skladištiti u vrećicama od polietilena koji ne dopuštaju prolaz zraka. U njima žetva će trunuti i umrijeti.

Približno jednom mjesečno označavanje luka treba biti izdvojeno, rotted specimens biti bačen daleko.

Loading...