U jesen ćemo saditi slatku trešnju: savjeti, detaljne upute za sadnju sadnica. Kako se brinuti za jesensku trešnja nakon sadnje

U jesen ćemo saditi slatku trešnju: savjeti, detaljne upute za sadnju sadnica. Kako se brinuti za jesensku trešnja nakon sadnje

Razmislite o tome kako pravilno posaditi trešnje kako biste dobili dobru žetvu? Uzmite savjete i upute iskusnih vrtlara.

Kako posaditi slatku trešnju

Bolje je uzgajati trešnje od mladog sadnog materijala. Dobivanje dobrog sadnog materijala iz kosti je nemoguće. Činjenica je da biljka ne baštini roditeljske kvalitete. Sadnja sadnica treba provoditi prema svim pravilima.

Kada biljka trešanja?

U sjevernim krajevima, sadnju trešnje trebao bi biti vrlo pažljivo u jesen, tako da rani mraz ne ošteti stablo. Ako je moguće, bolje je odgoditi rad do proljeća. Na jugu zemlje, sadnice se mogu saditi u jesen. No, sav posao mora biti dovršen prije početka mraza. Sadnice trebaju vremena za korijen. Optimalno vrijeme za sadnju je razdoblje od početka do kraja listopada.

Gdje saditi slatku trešnju?

Da bi drvo dobro razvijalo i donosilo plod, važno je ne samo uzeti u obzir vrijeme sadnje, već i mjesto sadnica.

Cherry preferira osvijetljena područja koja su zaštićena od vjetra zidom ili drugim strukturama. Na takvom mjestu mladi će stablo biti dobro zaštićen od mraza.

Važno je obratiti pažnju na sastav tla na mjestu. Tlo mora biti plodno i dugotrajno. No, podzemne vode moraju leći duboko.

Najbolje je uzeti mjesto ispod trešnje na brdu, gdje nema rizika od proljeća poplave. Dobri susjedi za biljku bit će različite vrste trešanja i slatkih trešanja.

Kako odabrati dobar sadnica od višnje

U jesen ćemo saditi slatku trešnju: savjeti, detaljne upute za sadnju sadnica. Kako se brinuti za jesensku trešnja nakon sadnje

1. Prije svega, kada kupujete sadnicu, morate paziti na korijene. Uostalom, daljnji rast stabla ovisit će o stanju korijenskog sustava.

2. Dobro sadnica razlikuje se od brojnih vlaknastih korijena. Što više, bolje za stablo.

3. Osim toga, važno je obratiti pozornost na “vrhove” sadnica. Godišnja biljka do visine 80 cm, a visina dvogodišnjeg stabla doseže 1 metar.

4. Prevelike sadnice ne bi trebale biti kupljene. Žive duže, pa stoga prva žetva neće biti uskoro.

Prilikom prenošenja sadnica u mahuna, omotajte korijenski sustav mokrim jastučićem, na čijem se vrhu stavlja vrećica.

Upute za sadnju trešanja u jesen s fotografijom

Sve radove na sadnji počinje s pripremom sadnica i rupa. Prije svega, dogovaraju slijetanje. To je učinjeno unaprijed, oko mjesec dana.

Veličina sletne jame za slatku trešnju mora odgovarati korijenskom sustavu i standardima. Dubina jame trebala bi biti oko 50 cm, a širina – 70 cm. Dno jame je dobro isušeno. Za to se koristi šljunak ili slomljena opeka. Plitko tlo, pomiješano s humusom, ulijeva se preko ovog sloja. Mineralna gnojiva se ne koriste za sadnju trešanja. Višak hranjivih tvari štetno je za biljke. Zimska tvrdoća sadnica se smanjuje.

Kako posaditi trešnje

Neposredno prije sadnje sadnica mora biti natopljena. Za to su korijeni spušteni u kantu vode 8 sati. Dopušteno je dodati podloge, što potiče stvaranje korijena. Nakon toga potrebno je pregledati sadnicu i ukloniti sve oštećene, suhe korijene. Zatim obavite manje obrezivanje zdravih korijena.

U jesen ćemo saditi slatku trešnju: savjeti, detaljne upute za sadnju sadnica. Kako se brinuti za jesensku trešnja nakon sadnje

Prilikom sadnje sadnice slijedite ova pravila:

1. Korijenje se širi i sadi u rupu.

2. Zatim stavite drveni klin, na koji će stablo biti pričvršćeno.

3. Lansirna jamica prekrivena je zemljom i zbijena.

4. Tijekom sadnje pazite na položaj korijena vrata. Mora biti iznad razine tla za 5-7 cm.

5. Na rubu stabla trupa formira se žlijeb, u koji će se provoditi zalijevanje.

6. Slijetanje je dovršeno obilnim zalijevanjem unatoč vremenu.

7. Nakon toga uklonite trup od stabla.

Obrezivanje slatkih trešanja u jesen poslije sadnje se ne izvodi, kako ne bi oslabilo stablo. Sadnica je vezana za ugrađeni klin, nastojeći da ne stišću koru stabla.

Kako se brinuti za trešnje nakon sadnje

Mlada sadnica trešnje zahtijeva posebnu pozornost. Prije sadnje mladice se odsiječe, a zatim u proljeće, iz pupova za spavanje, rastu lateralni izbojci, na kojima će kasnije nastati usjev.

Nadležno obrezivanje stabla omogućuje vam oblikovanje desne krune. U drugoj godini nakon sadnje obavlja se obrezivanje jeseni. Na stablu ostaju do 3 dobro razvijene izbojke, a preostale su uklonjene. Odabrane grane skraćuju se za 1/3 duljine, a središnji vodič se rezati na razini od 1 metra od donjeg stupnja. Svake godine, obrezivanje se ponavlja, ostavljajući na sljedećem stupnju dva, a zatim jedan snažan snimak koji se može vidjeti na fotografiji.

U jesen ćemo saditi slatku trešnju: savjeti, detaljne upute za sadnju sadnica. Kako se brinuti za jesensku trešnja nakon sadnje

Cherry ne podnosi susjedstvo s korovom, tako da treba redoviti korov. Od vremena sadnje do kasne jeseni potrebno je popustiti tlo oko stabla. Rješavanje problema pomoći će malčiranju.

Da bi trešnja dobro podnosila dolazeće mraz, mora se oploditi. Stablo se hrani fosfatnim gnojivima, po 1 km km. m do 50 g lijeka.

Kako presaditi slatku trešnju u jesen

Svi vrtlari znaju da razbiti vrt koji treba pažljivo odabrati mjesto. No, početnici mogu imati poteškoća: ili je teren odabran bezuspješno ili nedovoljno osvjetljenje. Postoji potreba za presađivanjem stabla. Je li moguće u jesen transplantirati slatku trešnju ili će uništiti stablo? Ako jasno slijedite sva pravila, mladica će sigurno prenijeti postupak i brzo se prilagoditi novoj lokaciji.

1. Moguće je presađivanje samo mladih stabala čija starost ne prelazi 6 godina.

2. Priprema za nadolazeće presađivanje počinje 6 mjeseci prije početka postupka.

3. U proljeće, plitki utor se siječe oko stabla i korijenje se odsiječe. Zatim je utor ispunjen humusom. Tijekom ljeta, trešnja je dobro zalijepljena. Do jeseni bi trebao rasti dovoljno površinskih korijena. To će omogućiti da sadnice brzo uskoče na novom mjestu.

4. Transplantacija se provodi odmah nakon pada, mjesec dana prije prvog mraza.

5. Prilikom presađivanja formiranog stabla važno je zadržati svoju orijentaciju u odnosu na strane svijeta. To će smanjiti rizik od opeklina.

Kako očuvati sadnice trešnje do proljeća

Ako se iz nekih razloga nije dogodilo da se u jeseni sijede slatku trešnju, sadnica bi se trebala čuvati do proljeća. Kako to učiniti?

• Sadnica je pokopana na povišenom mjestu, zaštićenom od vjetrova.

• Utor za sadni materijal izrađen je dubinom od 60 cm.

• Drvo je postavljeno koso, s razmakom do 25 cm između njih.

• Korijenje sadnica u utoru treba usmjeriti prema sjeveru.

• Posipajte sadni materijal svijetlom zemljom pomiješanom sa piljevinom.

Jake i ukusne trešnje vrlo su korisne ne samo djeci nego i odraslima.

Svaki vrtlar želi da ga raste na zemlji. Koristeći sve navedene upute, bogata žetva neće vas čekati.

Loading...