Uzgoj papra – strpljenje i rad! Uvjeti za dobivanje jakih sadnica papra, načina sadnje i brige za biljke

Uzgoj papra - strpljenje i rad! Uvjeti za dobivanje jakih sadnica papra, načina sadnje i brige za biljke

Pepper ima mnogo pozitivnih svojstava!

To daje svečani izgled na stol, je sočan i ukusan, izvor je mnogih vitamina.

U ovom rijetkom voću ili povrću može se usporediti s njom, ali neće biti lako rasti bogati usjev.

Voli toplo vrijeme, u srednjoj geografskoj širini uglavnom se uzgaja u stakleniku ili uz pomoć sadnica.

Uzgoj papra - strpljenje i rad! Uvjeti za dobivanje jakih sadnica papra, načina sadnje i brige za biljke

Pepper je kultura kratkog dana, što znači da ako trajanje svjetlosnog dana traje do 12 sati, biljka će početi donositi plod i, to je od velike važnosti, donosi visoki i stabilan prinos.

Uzgoj papra. Odabir sadnog materijala, sjemena

vrste

Raznolikost sjemena paprike je ogromna, mnogi su kriteriji pri odabiru sorte: boja ploda, razdoblje dozrijevanja, uvjeti uzgoja, oblik. Pepper – pogodna za sadnju među ukrasnim plantažama. Postoje hibridi i sorti dizajnirani za kontejnere – prikladno rješenje za one koji žele uzgajati usjeve na prozoru ili u stanu. Što treba uzeti u obzir prilikom odabira sjemena?

Hibrid ili raznolikost

Ova je značajka važna za one koji uglavnom koriste samostalno uzgojeno sjeme. Ako paket ima oznaku F1, znajte: uzgojeno voće – nema smisla sakupljati sjeme. Tako su zabilježeni hibridi prve generacije, ne nasljeđuju karakteristike roditeljske sorte kada se propagiraju uz pomoć sjemena. Biljke uzgojene od njih bit će potpuno drugačiji od onoga što vam se sviđa. Sjeme hibrida mora se ponovo kupiti svake godine.

No, takve biljke imaju važne prednosti:

1. Skupina je vrlo produktivna, plodovi rastu velik i ukusan;

2. Oni su manje bolesni.

Razdoblje sazrijevanja

Najbolje je saditi sorte papra iz nekoliko razdoblja sazrijevanja. Tako je moguće dugotrajno ubaciti plodove, što je od velike važnosti jer je njihova kvaliteta čuvanja mala. Ali nemoguće je uzgoj kasnog papra u područjima hladne klime pod otvorenim nebom – u tim je područjima bolje koristiti rane paprike koje mogu donijeti dobru žetvu u kratkom vremenu.

Za referencu:

• Sazrijevanje rane sorte pojavljuje se u 80-100 dana;

• Sazrijevanje hibrida i sorti srednje veličine događa se preko 115-130 dana;

• Kasno zrenje događa se oko 140 dana.

Oblik i masa fetusa

Važno je uzeti u obzir ako je paprika namijenjena za punjenje (više je prikladno koristiti ovalne ili sferne plodove kuglice s debelim zidovima) i za ukrasne sadnje.

Plodovi paprike su gotovo kuglaste, ovalnog oblika, kockaste, cilindrični, konične i izdužena, površina može biti glatka ili lagano ispupčenje, s jasno vidljivim uz rubove voća bez njih. Na primjer, sorta Kolobok proizvodi okrugle plodove dužine oko 5 do 6 cm, Sweet banana – duga i tanka (do 20-22 cm). Obično izgled ploda je opisan na pakiranju sa sjemenkama.

Bojanje voća

Plodovi papra izgledaju vrlo atraktivno, ali morate uzeti u obzir činjenicu da su uzgojeni paprike zeleni, a tek nakon zrenja dobivaju se boja svojstvena sorti.

Uzgojni uvjeti

Ova biljka koja voli toplinu, često uzgaja papar u staklenicima ili filmskim staklenicima. Mnogi su hibridi namijenjeni uzgoju u stakleniku, ali postoji mnogo vrsta za otvoreno tlo.

Značajke biljke

U nekim slučajevima potrebno je uzeti u obzir visinu biljke – razlika je veličina grma o minimalnim rastom od 30 cm, i kao visok kao 170 cm Variety, mogu zahtijevati uklanjanje nižih bočnih izbojaka i lišća ..

Uzgoj papra - strpljenje i rad! Uvjeti za dobivanje jakih sadnica papra, načina sadnje i brige za biljke

Možda će biti važno da bude otporan na određene bolesti, prinos biljke ili čuvanje kvalitete plodova – različita paprika može se odabrati za svaki ukus. Prije sadnje sjemena papra, trebate odlučiti o odredištu voća. Na primjer, ako se usjev uglavnom koristi svježe, preporučljivo je biljke biljaka s velikim i debelim zidovima voća. Ako se usjev koristi za konzerviranje, odaberite sorte, s plodovima male veličine.

Postoje mnoge različite osobine, ali one su individualne, glavna stvar u odabiru papra je upamtiti glavne kriterije odabira:

1. Vrste papra, potrebno je odabrati, uzimajući u obzir klimatske uvjete regije. Na jugu, izbor je gotovo neograničen, dopušteno je uzgajati papar kasno, najproduktivnije sorte. Područja na sjeveru zemlje dopuštaju ugostiti prvenstveno varante ranih zrenja koje donose plod u dobi od 14 do 17 tjedana;

2. Potrebno je uzgajati papriku kroz sadnice, u otvorenom tlu da sijati sjeme nema smisla, biljka neće imati vremena za rast i zamrzavanje prije mraza;

3. Morate odlučiti prije kupnje sjemena, koje vam je potrebno – vruće ili slatko. Razlikuju se u kultiviranju i njezi. Osim toga, potrebno je odlučiti koji će plodovi biti manje potreban i što više;

4. Postojanost biljaka na vremenske uvjete i bolesti. Postoje mnogi otporni na bolesti sorte paprike;

5. Ako želite imati svoje sjeme, ne trebate rasti hibride, ali sorte;

6. Potrebno je kupiti sjemenke paprike isključivo u specijaliziranim trgovinama i zatražiti od njih certifikat kvalitete.

Uzgoj papra. Sjetva i sadnja (pojmovi, gnojidba, sklonište, temperaturni režim, tlo itd.)

Za godinu ili jesenskom uzgoju paprike u sobu da pogriješite u odabiru vrste se ne boje, jer sadnice nisu zastrašujuće Pad temperature i do kreveta izračunava optimalni rok sjetve mora biti pažljivo, uzimajući u obzir vrijeme i svoje područje stanovanja. Potrebno je pogoditi vrijeme tako da je prošlo razdoblje od 60 do 80 dana prije nego što se tlo potpuno zagrije.

Sjeme liječenje prije sjetve

Možda proizvođač već sjeme izvedena obrada, a zatim se ne spriječi, prije sijanja izdržati 10 minuta u toploj vodi (40 stupnjeva) dodavanjem 100 ml vode 3 ml peroksida.

Mješavina tla za sadnice

Najbolje je za tu svrhu plodno, dobro isušeno tlo, s kiselinom od 6,0-6,5. Možete miješati u jednakim dijelovima pijeska, kupovnu smjesu za sadnice i plodnu crnu zemlju u omjeru 1: 1: 1. Mala količina vermikulita dodana smjesi – osigurava optimalnu vlažnost tla i otpušta tlo.

Spremnici za sadnice

Prvo, potrebno je utvrditi hoće li biti odabira za sadnice paprike, ili ne. Korijenski sustav papra bolno reagira na ozljede, nakon presađivanja sadnice su bolesne 3-5 dana, pojedini primjerci propadaju. Lakše je klijati sjeme i posaditi ih u zasebne lonce, ako još pucate na sadnice, sjeme se sije u jednoj kutiji.

Važno! Ako opetovano upotrebljavate spremnik sjemenki papra, mora se dezinficirati prije sjetve. Možete koristiti bjelilo ili kipuću vodu, kalijev permanganat je pogodan u jakoj koncentraciji, nakon ovog tretmana, spremnik mora biti ispran tekućom vodom.

sjetva

Smjesa se izlije u tlu kontejner, vlaže ga i čačkalica pod shemi 2×2 čine male udubine u njima spušteni sjemena i pokrivene s tankim slojem supstrata. Biljke bi trebale biti pokrivene filmom i prenesene na toplo mjesto. Dok se prve sadnice ne pojave, potrebno je održavati temperaturu unutar 25 do 28 stupnjeva. Kada se pojave sadnice, temperatura se dovodi do 22-25 stupnjeva tijekom dana i 20 stupnjeva noću.

Nakon sadnica 3-4 pravih listova, korijenski sustav koji raste u posudama već će u potpunosti svladati zemlju com. Sadnice u ovom trenutku moraju biti transplantirane, pažljivo papar transplantiran u spremnike od 0,5-0,7 l volumena, u kojem će biti prije slijetanja na otvorenom terenu.

Uzgoj papra - strpljenje i rad! Uvjeti za dobivanje jakih sadnica papra, načina sadnje i brige za biljke

pozadinsko osvjetljenje

Potrebna je dodatna rasvjeta za sadnice papra, odmah reagira na nedostatak svjetlosti. Ako se međustanje produljuje u sadnicama, tanke stabljike rastu i listovi postaju bliži, s malo svjetla. Nedostatak rasvjete smanjuje sposobnost asimilacije hranjivih tvari s tla. Koliko je plodna mješavina tla koju biste kuhali s malom količinom svjetlosti, skuhane paprike će postati slabe. U ekstremnim slučajevima, možete učiniti bez phytolamp, pomoću fluorescentne rasvjete za rasvjetu, uključujući preko sadnica od 9 do 20 sati.

zalijevanje

Posipajte sadnicama vodom koja je ostala na dan na sobnoj temperaturi, u redu ako ima snijega ili kišnice. Ako je potrebno, navlažite tlo i ne dopustite da se osuši. U loncima male veličine tlo se brzo suši, u usporedbi s velikim kontejnerima, zbog toga je potrebno svakodnevno provjeravati, sušenje tla nepovoljno utječe na razvoj korijena papra.

Hranjenje sadnica

Sadnice papra hraniti opcionalno, glavna stvar – osigurati potrebnu količinu svjetlosti, topline i hranjiva tla. Ako ste i dalje odlučili hraniti dodatne sadnice, upotrijebite jednu vrstu gnojiva: biofertilizers ili složene spojeve koji ne sadrže klor.

U dobi od 40-60 dana (uzimajući u obzir ranu zrelost), sadnica papra je spremna za sadnju u stakleniku, stakleniku ili na otvorenom terenu.

Uzgoj papra. Njega, gnojidba

Pri uzgoju paprike koristite aktivnosti slične onima koje se koriste za rajčicu.

Uzgoj papra - strpljenje i rad! Uvjeti za dobivanje jakih sadnica papra, načina sadnje i brige za biljke

Prvi put kada se zalijepite papar nakon slijetanja na krevet, trebate vodu nakon 4-5 dana. Ako je vruće i suho vrijeme, potrebno je redovito voditi jednom tjedno. Takav režim mora se držati prije formiranja prvog ploda na biljkama. Kad se paprika počinje masovno sazrijevati neko vrijeme zaustaviti zalijevanje i nastaviti je kada se grmlje ponovno pojave cvjetovi.

Top preljev papra

Potrebno je oploditi biljke najmanje tri puta tijekom ljetne sezone. Prvi put se ova operacija provodi 15 dana nakon sadnje sadnica u vrtu. Slijedeće se izvodi za vrijeme postavljanja voća, a potonji se proizvodi za oko dva do tri tjedna.

Papar preljev za bolje korištenje gnojiva folijarne (gnojivo prskanje grmlje otopinu razrijedi se s vodom 1 do 2), kao i elementi u tragovima su, bolje se apsorbiraju, plodovi se formiraju ravno, a rastu ravnomjerno.

Oslobodite tlo bolje nakon kiše, uništavajući zemlju koru na krevetu. U toploj klimi morate pokriti krevete s paprom kako bi zaštitili biljke od užarenog sunca.

Značajke skrbi za biljke u stakleniku

Uzgoj papra - strpljenje i rad! Uvjeti za dobivanje jakih sadnica papra, načina sadnje i brige za biljke

Uzgoj paprike u stakleniku je također bolji uz pomoć sadnica. U rano proljeće na našim širinama, čak iu stakleniku, tlo još nije dovoljno toplo za ovaj usjev, a biljke mogu umrijeti. U stakleniku s grijanom tlom, sadnice se mogu saditi u ožujku, a za jednostavne dizajne razdoblje sjetve odgođeno je do kraja travnja. Tlo bi trebalo zagrijati najmanje 18 stupnjeva. Za ovu kulturu potrebno je pažljivo pripremiti tlo – mora biti prozračna, bogata organskom tvari i plodnom. Nije loše dodati njome obraslo humus ili kompost, i iskopati krevete. Pepper se savršeno razvija na tlu, gdje su posađene tikvice, grah ili krastavci.

Da bi se paprika u stakleniku razvila dobro je potrebno:

1. Organizirati dovoljno zraka za biljke – trebao bi imati temperaturu od najmanje 25 stupnjeva, a tlo treba zagrijati na 18-22 stupnja;

2. Potrebno je da se u stakleniku stvori dodatna rasvjeta koja je dovoljna za razvoj sadnica papra;

3. Vodite biljke redovito, po mogućnosti ujutro i prije večere;

4. Nakon navodnjavanja tlo mora biti olabavljeno;

5. Osigurajte optimalnu vlažnost zraka, inače cvijeće može pasti, a kao rezultat toga, nećete dobiti usjev;

6. Štetnici na biljkama moraju se uništiti odmah, tako da ne utječu na sve grmlje paprike.

Uzgoj papra. Glavni štetnici i načine na koje se mogu nositi s njima

• Lisne uši. Štetnik koji često napada paprene grmlje, kada je pronađen, mora se prskati s insekticidima;

• pauk mite. Biljke treba tretirati otopinom tekućeg sapuna s vodenom infuzijom luk, maslačak, češnjak;

• Goli puževi. Potrebno je uništiti štetočina mehanički, oploditi krevete duhanskom prašinom i vapnom. U međurječju je poželjno posaditi peršin, izliti ostatke kave i kave votke;

• Colorado beetle. Aktivna štetočina, osim mehaničkog uništavanja buba, pomaže liječenju grmova vodenom infuzijom celandina.

Loading...