Zašto ne naraste kopčice na prozoru? Kako rasti kopra kod kuće zimi da biste smanjili bujnu zelenu površinu

Zašto ne naraste kopčice na prozoru? Kako rasti kopra kod kuće zimi da biste smanjili bujnu zelenu površinu

Prikladno je, ako u pravom trenutku na raspolaganju bude mirisna zelena kopra – jela s takvim aditivom bit će ukusnija i aromatizirana. Zašto neiskusni vrtlari često imaju problem – na prozorima ne raste koplje?

Uostalom, ova nepretenciozna biljka, koja raste dobro u vrtu, samo je potrebno sijati u kutiji s tlom i, ako je potrebno, vodu izbojci. No, često, umjesto gustom guštikom mirisnog zelenila, u loncu se pojavljuje blijeda i tanka oštrica trave, bez ikakvog okusa. Koji je razlog, kako da kultiviramo ovu kulturu na prozoru, da dobijemo iste zelene, kao na tržištu?

Prvi korak je odabrati odgovarajuću sortu

Najčešće, za uzgoj kapljica u stanu, odaberite ranu sortu koromača Gribovsky. Otporna je na promjene temperature, nije zahtjevna za odlazak, dobro podnosi bolesti i daje dobru žetvu.

U tu svrhu takve su vrste pogodne:

• Rani Grenadier;

• Srednji Richelieu s mirisnim lišćem, s plavkastom bojom;

• Late Kibray, s velikim velikim listovima.

Uzgojne kuće i južne sorte, vrlo zahtjevne biljke s pikantnom aromom. Posebne vrste za prozorsko pečenje ne postoje, dakle, prilikom odabira, u osnovi obratite pažnju na razdoblje sazrijevanja kopra. Ovdje ne možete pogriješiti – rana sorta brzo će dati malo zelenila, ali odmah izbaciti pedunke i rasti mnogo manje berbe od kasne sorte. Istodobno, kasna raznolikost na krevetu možda neće biti na vrijeme sazrijevati, ali dobro raste na prozoru. On će razviti guste grmlje, koji će osim toga izbaciti nove izbojke iz sinusa.

Kako rasti kopra kod kuće

Kopar na krevetu savršeno raste na gotovo svakom tlu, ali na prozorskoj ploči za to je potrebna prethodno pripremljena mješavina tla. Od jeseni, trebate zalizati labav, hranjiv tlo iz vrta, u mješavini tla mora biti dovoljna količina humusnih kiselina, za to možete dodati biohumus na njega.

Za sadnju kopra, morate odabrati kapacitet od oko 3 litre, tako da kopar nedostaje slobodnog prostora. Na donji dio drenažnog sloja sitnog šljunka ili grubog zrnatog pijeska, tako da spriječite zagušenje tla tijekom navodnjavanja.

Sjemenke kopra zbog velike količine eteričnog ulja, dugih i loših klijavosti kako bi se uklonili ovaj problem, potrebno ih je natopiti 20 sati u toploj vodi. Sada je poželjno u čaši s natopljenim sjemenkama da se isporučuje zrak uz pomoć kompresora iz akvarija. Umjesto toga, sjeme jednostavno staje 2 dana u toploj vodi, mijenjajući ga svakih 6 sati. Stavite one sjemenke koje se utapaju kad se natapaju, one koje plivaju smatraju se neprikladnima.

Kopar se sije izravno na površinu tla, prethodno ga navlažuje, ne treba se bacati ili se bacati, na vrh mješavine humusa i treseta s debljinom od 0,7-10 mm. Na 10 cm2, dovoljno za sijanje – 0,3 grama sjemena. Kutije s zasijanim kopčom prekrivene su polietilenskim filmom i prenesene na mjesto s temperaturom od 20 stupnjeva Celzijusa.

Listovi i stabljike kopra opet ne rastu, samo koraci mogu rasti kako bi se osigurali zelenim, svaka 3 tjedna trebate sijati novi dio sjemena u vašem mini-vrtu.

Razlozi – zašto kopar ne može izrasti kopar

Za kopanje, rasvjeta je vrlo važna, ova kultura jako voli svjetlost. Kutije s sadnicama trebaju biti postavljene na najlakši prozorski prozor, a pored osvjetljavanja biljaka u zimskom razdoblju, ugradnja fluorescentnih svjetala ne više od 50 cm iznad kutije s koparom. Dovoljno ih je dodati u jutro 5 sati, ako su biljke smještene u dubini prostorije, onda ih treba osvijetliti 15 sati dnevno.

Kako se brinuti za kopar

Za ovu kulturu potrebno je redovito zalijevanje, što je posebno važno kod klijavosti sjemena i tijekom nastanka. Jednom u 15 dana zamoran je hraniti biljke s kompleksnim gnojivom. Soba treba održavati temperaturu od oko 18 stupnjeva, tako da će se biljke bolje razvijati. Kopar je u stanju izdržati znatne kapi temperature, na 8 stupnjeva topline na staklenom balkonu normalno se razvija.

Imajte na umu da kada temperatura raste iznad 20 stupnjeva, potrebno je povećati trajanje osvjetljenja biljaka, inače će se protezati, postati izblijedjele i tromo. Nakon pojave klice, tako da se ne protežu, prvi tjedan, noću, potrebno je smanjiti temperaturu u sobi. Privremeno možete otvoriti prozor ili pak možete prenijeti kutije na stakleni balkon.

1. Da biste rastao pahuljasto kopra i ne počnete se protezati na jednu stranu, potrebno je povremeno okrenuti posudu oko osi s vremena na vrijeme;

2. Vodite koprive redovito, ali malo po malo korijenje može početi truliti i biljka će umrijeti;

3. Zalog bogate žetve, pravovremeno hranjenje, to bi trebalo biti učinjeno 2 puta mjesečno.

Najlakši način je da se zeleno drvo na prozoru od ožujka do kolovoza, u ovom trenutku, i bez dodatne rasvjete, dovoljno sunčeve svjetlosti, samo treba osigurati plodno tlo i redovito zalijevanje. U jesensko-zimskom razdoblju, da bi dobili bujne zelene boje bez osvjetljenja, to neće biti moguće, biljke će se početi povlačiti i padati.

Zelenu masu svakodnevno treba prskati vodom, posebno u sobi sa suhim zrakom i na visokoj temperaturi. Ova će operacija dati priliku da se na prozoru pojavi ukusna, aromatična i sočna zelenila. Ako to ne bude učinjeno i grmlja kopra će rasti u nepovoljnim uvjetima – u toploj sobi s nedostatkom svjetlosti, zeleni će postati blijedi, početi se protezati, a kroz vrijeme biljke mogu umrijeti od iscrpljenosti.

Kada se prve klice pojave, potrebno je održavati temperaturu u sobi ne više od 18 stupnjeva noću, tako da će izbojci postati sočni i jaki. Nakon 1,5 mjeseca u takvim uvjetima, možete jesti svježe bilje. Pod korijenom, izrezati grančice ne vrijedi, tako da neće formirati, i raste postrani izbojci.

Loading...