Kako se brinuti za čajnu gljivu? Kako napraviti lijepo piće: sadržaj, uzgoj i skrb za čajnu gljivu

Kako se brinuti za čajnu gljivu? Kako napraviti lijepo piće: sadržaj, uzgoj i skrb za čajnu gljivu

Piti od gljiva čaja karakterizira njegova svojstva iscjeljivanja, tonike i okusa, koja su poznata iz davnih vremena.

Danas, ne samo navijači tradicionalnih metoda liječenja, nego i službena medicina prepoznaju svoje koristi ljudskom tijelu.

Da bi je što je moguće korisnije, potrebno je pravilno rasti i zadržati.

Kako se brinuti za čajnu gljivu: uvjeti pritvora

Ovisno o tome koji su uvjeti stvoreni za čajnu gljivicu, ne samo da će se njegove kvalitete okusa, već i korisne karakteristike i kemijski sastav promijeniti. Kako bi se kombucha razvila ispravno, potrebno je pridržavati se uvjeta njegovog sadržaja:

1. Gljiva za čaj može savršeno živjeti i razvijati se u prostranom staklenom kontejneru, na primjer, u trostrukom staklenku. To može biti još jedno jelo, ali mora odgovarati veličini gljivice.

2. Posuda od stakla s gljivicom ne smije biti u svijetlom mjestu. Izravna sunčeva svjetlost usporava rast čajne gljive, stoga nemojte stavljati posudu na prag.

3. Preporučena temperatura normalnog rasta gljiva čaja iznosi 23-27 stupnjeva. Kako se temperatura smanjuje, razvoj gljive usporava, što može dovesti do pojave algi i smrti.

4. Nakon kuhanja gljiva nemojte zatvoriti posudu s gustom poklopcem. U tom će slučaju biti nedostatka kisika potrebnog za disanje gljivica. Bit će dovoljno dodati 3-4 puta neto gaza i staviti ga na vrh kontejnera.

5. Ne preporuča se prelijevati sirovu vodu u čajnu gljivu, jer je zasićena kalcijem. Voda se mora kuhati.

7. Prije ulijevanja vode mora se otopiti šećer i čaj. Nemojte sipati čaj na vrh gljive ili ga stavljati u vodu u kojoj je neotopljen šećer. Kao rezultat takvih akcija, on će dobiti spaljivanje i prekriti smeđe mrlje. Isto vrijedi i za pripremu čaja. Petalije ili granule iz pivarnog čaja trebaju biti potpuno uklonjene.

8. Kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje gljiva za čaj, treba ga s vremena na vrijeme oprati čistom vodom. Voda može biti voda iz slavine, ali bolje je ako je kuhana ili proljetna voda.

9. Treba paziti da kombucha ne umre. To može biti rezultat dugog boravka u jednom rješenju. Znak može biti promjena boje na vrhu gljive. Postaje smeđa nijansa. U tom se slučaju mora ukloniti iz spremnika, ispirati čistom vodom, ukloniti i odbaciti.

10. Ako niste bili dulje vrijeme ili ste upravo zaboravili na gljivu, može ostati bez tekućine. Ponovno počinje živjeti, ako ga ispunite otopinom čaja ili slatkom vodom. Gljivica ima sposobnost da bude pohranjena suha.

Kako se brinuti za čajnu gljivu: ono što se ulijeva u nju

Kao što pijete piće iz čajne gljive, postaje potrebno napuniti okoliš u kojem se nalazi. Kako bi bio zdrav, ispravno hranjenje postat će redoviti postupak. Da biste to učinili, pripremite čajnu otopinu razrijedenu šećerom. U kuhanom, 1% čajnu žličicu, razrijedite šećer u omjeru od 1 do 10. U takvom pripremljenom rješenju, možete premjestiti samu gljivicu ili dodati ovo rješenje na onu u kojoj već živi.

Mora se osigurati da pripremljena otopina nije jako jaka ili zasićena. To će usporiti rast gljive. Koncentracija se može smanjiti dodavanjem kuhane, hlađene vode.

Hranjenje gljivica ili zamjena otopine vrši se neprekidno, otprilike jednom svaka 3-4 dana. Sa smanjenom temperaturom okoline, ovaj postupak se smanjuje na jednom u roku od 6-7 dana. Da bi piće gljiva više zasićeno, proces hranjenja može se provesti češće.

Kako se brinuti za čajnu gljivu: kako se oprati i podijeliti

Gljiva za čaj treba stalnu brigu i pažnju. Nije dovoljno jednostavno ga staviti u kontejner, isušiti piće i hraniti ga s vremena na vrijeme. Pa kakva je briga za čajnu gljivu potrebna?

Za gljiva ne umire, ona se periodično mora oprati. Obično se pere hladnom, boljom tokom i čistom vodom. Mora se oprati vrlo pažljivo, jer ako je tlak vode jak, onda se struktura gljivica može oštetiti.

Također, tijekom pranja mora se nježno držati. Mehanička oštećenja mogu oštetiti integritet i umrijeti. Nakon “kupanja”, gljiva se vraća u svoje uobičajeno okruženje, ulijeva slabo slatko čaj rješenje.

Ljeti, pri višim temperaturama okoline, gljiva je aktivnija nego zimi. Potrebno ju je isprati i češće mijenjati čaj. Preporučuje se postupak pranja jednom u 3-4 tjedna zimi, a najmanje jednom u 1-2 tjedna u ljeto.

Uz činjenicu da se gljiva neprekidno održava, nužno je temeljito čišćenje spremnika u kojemu živi. Posuda u kojoj se nalazi gljiva mora biti temeljito oprati, ukloniti sluz, moguće alge i druge tvari. Nakon toga, banka je napunjena novom otopinom čaja i pripremljen je novi proizvod.

Reprodukcija gljiva čaja je vrlo jednostavna. Da biste to učinili, potrebno je odvojiti gornji dio gljive i premjestiti ga u čistu posudu s toplom vodom. Nova gljivica mora biti smještena na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata. Kada se film gljiva počinje dizati i piling, možete premjestiti mladu gljivicu u otopinu slatkog čaja. 2-3 dana nakon premještanja gljiva, znatno će se povećati veličina i piće se može konzumirati. Razdoblje života gljiva čaja, kada daje najviše kvalitetno piće – nekoliko mjeseci.

Kako se brinuti za čajnu gljivu: početničke pogreške

Pijenje svoje čajne gljive nije samo ukusno, već i korisno. Međutim, sve okus i ljekovita svojstva gljiva i dalje postoje u slučaju kada se pravilno zbrinjavaju. Početnici “berači gljiva” priznaju neke pogreške koje sprečavaju da čajna gljiva proizvodi piće:

1. Stavite mladu čajnu gljivu u staklenu posudu, nemojte čekati neposredan rezultat. Postoji razdoblje rasta i sazrijevanja. Budite strpljivi i dopustite da gljivica raste.

Pokušaj da se šećer popuni nad gljivama i time povećava produktivnost, dovest će do negativnih posljedica. Posljedica toga može biti spaljivanje gljiva i njezina smrt. Šećer se dodaje samo u razrijeđenom stanju.

3. Gljivica se mora stalno okupati. Ni u kojem slučaju ne možete skinuti niže, neprivlačne slojeve gljivica i ostaviti lijepu gornju stranu. To su donji slojevi koji proizvode one elemente, rezultat čega je ukusno piće.

4. Gljiva bi trebala plivati ​​samo vodoravno, glatkom stranom prema gore. Ako je okrenut naopako, mora se vratiti u normalni položaj, jer inače neće biti pića.

5. Potrebno je stalno osvježiti vodu u gljivi nakon popiti piće. Ako se voda ne osvježi, tada će kiselost porasti u otopini čaja. Ako ne želite piti piće, samo izliti nešto od njega i sipati svježe rješenje.

6. Nemojte koristiti metalne posude za rješenje jer gljiva proizvodi kiselinu. Reakcija kiseline i metala će uzrokovati pogoršanje produkta.

7. Najčešće, gljiva umre kad se izlijeva na još ne zagrijan čaj iz šalice ili čajnik. Ako ste slučajno “kuhali” gljivu, ne bacajte ga odmah, uklonite gornji dio, možda će preživjeti i dugo će vam koristiti piće korisno.

Loading...