10 razloga zbog kojih se ne vole Sejšeli

10 razloga zbog kojih se ne vole Sejšeli

Sejšeli … Što privlači našu maštu u prvom trenutku, kada čujete ovo ime? Tirkizno oceano, pjenušavo bijelo pijesak, plavo nebo bez zraka, kokosove dlanove savijene do ruba vode i … spokojstva.

Ali to je samo nametnuti stereotip, lijepa slika oglašavanja “Bounty” i knjižice o vjenčanju. Zapravo, Sejšeli su daleko od takvog raja, kao što mnogi ljudi to zamišljaju. Oni koji su neko vrijeme živjeli tamo znaju zašto to ne bi voljeli ovi otoci.

  • Za izvanredne visoke cijene lokalnog života. U Sejšelima ne postoji stoka i gotovo nikakva poljoprivreda, pa se većina proizvoda uvozi izvana, a cijene u supermarketima su znatno više nego u Europi. U jeftinim trgovinama, asortiman je vrlo ograničen, mnogi sir i kefir nisu dostupni. Izbor voća (osim lokalnih egzotika) na tržištu je također mali.
  • Za komplikacije s medicinskom skrbi. U glavnom gradu Victoria na otoku Mahe nalazi se samo jedna državna bolnica s dobrom opremom. Istovremeno, na otocima postoji nekoliko ljekarni i mali izbor lijekova.
  • Za rastuću razinu zločina. Osnovno stanovništvo Sejšela živi vrlo slabo, u posljednje je vrijeme proširena ovisnost o drogama. Sejšeli su lijeni, vole piti, pa stoga ukrade vrijedne stvari u hotelima i domovima bogatih stranaca. Često postoje krađe na napuštenim “divljim” plažama, nježno mogu izvući novac i kreditne kartice, ostavljajući samu torbicu. Policija radi vrlo formalno, praktički nema prave pomoći.
  • Zbog slabe kvalitete domaće robe i nedostatka izbora kućanskih aparata. Stoga mnogi odlaze na kupnju u Dubaiju, Singapuru ili Mauricijusu. Lokalni suveniri su vrlo skupi, a pregovaranje nije prihvaćeno.
  • Za prekide s vodom. Postoje dani kada se daju samo jedan sat dnevno, morate se tuširati i obavljati sve poslove kućanstva. To je zbog činjenice da u Sejšelima nema slatke vode, a njezin glavni izvor je kiša. Usput, nije preporučljivo piti vodu iz slavine.
  • Za neugodan način rada lokalnih trgovina. Radni dani su otvoreni od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 12 sati, a ručak je od 12 do 13 sati. U nedjelju trgovine ne rade.
  • Zbog nedostatka normalne usluge u mnogim hotelima po vrlo visokim cijenama za odmor. Stoga se često kaže da priroda u Sejšelima odgovara 5 zvjezdica, a usluga – samo tri.
  • Za malu količinu kulturne zabave i atrakcija. U glavnom gradu Sejšela – Victoria – možete vidjeti mini kopiju Big Bena, indijskog hrama, posjetiti muzej prirodne povijesti, to su svi spomenici umjetnosti. A od zabave noćnog života postoji samo nekoliko kina, kasina i diskoteka u ruralnom stilu, gdje zvuče ritmovi reggae i kreolske glazbe.
  • Za mnoge sveprisutne gecko (lokalne guštere), adoriranje penjanje u kuće i hotelske bungalove u potrazi za hranom ostataka, šuškivanje noću u kante za smeće.
  • Konačno, za povećanu vlažnost i godišnja doba tropskih kiša, zbog čega mnoge stvari, proizvodi od kože i namještaj miris plijesni.

Tekst: Natalia Bochkareva

Loading...