Albanija – odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Albanija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Albanija Nalazi se na zapadnom dijelu Balkana, na jugoistoku Europe. Granica je na Srbiji, Grčkoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Sa jugozapadne strane ispire Jonsko more, sa zapadnim Jadranom.

Albanija je oko 3,5 milijuna ljudi, od kojih je 95% Albanaca. Ostale nacionalnosti koje nastanjuju su Crnogorci, Slovaci, Grci i Cigani.

Službeni jezik ove zemlje je albanski, ali se može susresti i talijanski, grčki, pa čak i neki slavenski jezici.

Lokalna valuta zove Lek jednako je 100 vrtića. Na poleđini novčanice od 100 do 5000 lek i novčanica nominalne vrijednosti od 1 do 100 lek. U različitim godinama izdane su novčanice iste denominacije, ali se razlikuju po izgledu. Također u Albaniji možete slobodno platiti američkim dolarima i eurima.

Popis stanovništva iz 2010. godine pokazao je da muslimani u Albaniji čine 48,8%, pravoslavni – 43% i katolici – 8%.

Albanija – glavni grad i glavni gradovi

Albanska glavnina Tirana postala je 1920. godine. Stanovništvo megalopola prema službenim podacima za 2010. godinu – 386 420 stanovnika, a prema neslužbenom – gotovo milijun ljudi. Njezino stanovništvo u smislu etničkog sastava gotovo je homogeno, a većina Albanaca. Grad je vrlo kompaktan i stoga je ugodan za planinarenje. Oko 80% svih industrijskih poduzeća u zemlji koncentrirano je u njemu. U glavnom gradu ima vrlo malo arhitektonskih atrakcija. Samo u staroj jezgri Tirane ima neke tradicionalne orijentalne značajke sačuvane u izgledu.

Također je moguće primijetiti takve velike gradove kao što su Durres, Vlora, Berat, Lushnje, Korcha, Elbasan, Fieri i Shkoder.

Albanija – praznici i ture

Obala Jadranskog mora je prekrasno mjesto za odmor cijele obitelji, posebno kao što su hoteli u Albaniji smješteni u borovoj šumi. Jonsko more pozitivno se razlikuje od ostalih s malim plažama i kristalno čistom vodom. Albanija je planinska zemlja, a poznata je i po jezerima. Gotovo svi gradovi imaju svoje jezero.

U Albaniji možete uspješno kombinirati morske ture s povijesnim i kulturnim. Ova zemlja, osim čistog mora, snijega bijelog pijeska, prirode, antičke povijesti i mediteranske klime, nudi bogat kulturni odmor.

Albanija – atrakcije

Tirana je vrlo lijep kozmopolitski grad sa svojim jedinstvenim šarmom. Postupno se oslobađa sivu prošlosti i cvjetaju upravo pred našim očima. Postoje mnogi šarmantni udobni parkovi, svijetle lijepe zgrade, galerije, zabavni centri i muzeji. U srcu Tirane su lijepe kipove, freske i piramide, u kojima je pronađen vječni mir Envera Hoxhe. Unatoč činjenici da je Albanija imala komunističku prošlost, grad ima mnoge vjerske građevine, crkve, koje sadrže vrijedne zidne slike i ikone.

Nedaleko od glavnog grada, u Krui, nalazi se srednjovjekovni dvorac Scandenberg, koji se sastoji od dva muzeja, a pored dvorca nalazi se obnovljeni osmanski bazar gdje možete kupiti suvenire i radove lokalnih obrtnika.

Ništa manje zanimljiva je tvrđava Rosafe, koja je izgrađena prije rimske osvajanja. Godine 1913. bila je uključena u vojne operacije.

Jedan od najstarijih gradova Albanije je Berat. Njegovi spomenici arhitekture bili su na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a grad je poput muzeja na otvorenom. Berat često naziva grad tisuću prozora, jer ima samo izvanredne spomenike Osmanskog carstva.

Čarobni grad Sarande pogodan je za one koji sanjaju o romantičnom odmoru uz more. Ima prilično razvijenu turističku infrastrukturu i pristupačne cijene. Ugodna atmosfera odmah privlači putnike! Luksuzne obale, slikovite ulice i nenadmašni krajolici dugo će se pamtiti nakon romantičnog odmora.

Ali ne ograničavajte se samo na obalu, jer u Albaniji ima toliko lijepih mjesta. Gotovo u svakom mjestu ili gradu možete pronaći fascinantne krajolike, šarmantne kuće i slikovite crkve s drevnim ikonama i freskama.

Na primjer, u Berduotchi možete promatrati život čaplje, kovrčavih pelikana i drugih jednako lijepih ptica. Nitko ne može ostati ravnodušan na planinski krajolik, boje i kulture od lokalnih sela, istraživanja dostupne i zanimljive arheološka nalazišta poput napuštenog grada Apolonije i rimski amfiteatar u gradu Dyurossi.

Možete se ići planinariti u planinama Albanije, na primjer, na masivu Torroni ili na sjeveru zemlje do Alpa.

Također postoje prekrasne rute za biciklističke izlete, zimi možete snowboard i skijanje. Štoviše, postoji mnogo planinskih rijeka, tako da postoji prilika za rafting, kajak ili rafting na kajakima, ali već na mjestima gdje je rijeka mirnija.

Albanija – vrijeme

Klima u Albaniji je umjerena suptropska mediteranska zemlja. Vruće suho ljeto (u srpnju +24 + 28 ° C) i vlažna hladna zima (na sjeveru +6, na jugu + 14 ° C). Temperaturni režim ovisi o tome koliko je mjesto locirano iznad razine mora. Jer u nekim dijelovima zemlje zimi ima do -20 ° C, au ljetnim mjesecima ne veća od + 10 ° C.

Padaline padaju u iznosu od 600-800 mm godišnje, najveći broj pada na proljetno i jesensko razdoblje. U planinskim područjima, na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, snježni pokrivač može trajati nekoliko mjeseci.

Vrijeme u Albaniji sada:

Albanija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, kartaAlbanija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Albanija – kuhinja

U Albaniji se preferiraju meso (janjetina, govedina), riba (pastrva i šaran) i povrće. Na jednom mjestu ogroman utjecaj na lokalnu je slavensku, tursku i grčku kuhinju.

Potrebno je probati takva nacionalna jela poput kukurech, fargesa-tiranina, šiške kebaba, sladoleda i slatkih kolača od riže. Ljeto daje prednost juhu od krastavaca i varalicu.

Albanci preferiraju vrlo jaku kavu, to se ne smije zaboraviti prilikom narudžbe u lokalnom restoranu.

Od alkohola, bijela vina su najbolja. Ljubitelji jačih likera bit će zadovoljni, okusili infuzije heringa na bilju, lokalnim rakijama i voćnim likerima.

Albanija – zanimljive činjenice

Albanci, dovoljno čudno, potvrdili su ono što je bilo rečeno ne s kima, već uzdrmavši glavu s jedne na drugu stranu. Njihova negativna gesta odgovara našem “da”, to jest, klimanje glavom. U Tirani i drugim velikim gradovima to nije tako uobičajeno, ali u pokrajini ljudi su istiniti s njihovim običajima, tako često postoji nesporazum između turista i lokalnih stanovnika.

Albanija – registracija viza

Građani Ruske Federacije, koji su odlučili posjetiti ovu zemlju od 30. svibnja do 31. listopada, ne trebaju vizu (tijekom tog razdoblja privatni posjet moguć je 90 dana).

Ako postoji nacionalna viza kategorije D za bilo koju od Schengenskih zemalja ili Schengensku viznu kategoriju C, ni albanska viza neće biti potrebna. Ako nema takvih dokumenata, morate se unaprijed brinuti za odgovarajuću vizu. Pod privatnom pozivnicom, cijena će biti od 5 USD, poslovna viza košta 20 USD.

Albanija – Veleposlanstvo

117049 Moskva, Mytnaya St., d. 3 m² M. 8
Tel. 230-77-32

Karta Albanije

Albanija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Loading...