Saudijska Arabija – odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Saudijska Arabija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Najveće stanje arapskog poluotoka je Saudijska Arabija. Vrsta uređaja je kraljevstvo. Zemlja dijeli granice na sjeveru s Kuvajtom, Irakom i Jordanom, na istoku – s Ujedinjenim arapskim Emiratima i Katarom, na jugoistoku – s Omanom i na jugu – s Jemenom. Granice vode prolaze uz Perzijski zaljev i Crveno more. Treba napomenuti da zemlju ne karakterizira točno određeno područje.

Saudijska Arabija često je povezana s džamijama, od kojih su glavni u Meki i Medini. Oni su sveta mjesta islama.

Glavno bogatstvo zemlje je veliki broj naftnih polja. Izvoz crnog zlata postao je dominantan položaj u gospodarstvu države. Ovaj sektor čini 75% ukupnog bruto proizvoda.

Saudijska Arabija naseljavaju 28,68 milijuna ljudi, od toga 90% su Arapi, a ostali su Azijati i Istočni Afrikanci. Islam je postao dominantna religija. U zemlji se prepoznaje kao državni oblik religije. Zabranjena je popularizacija drugih dogmi. Za posjećivanje stranaca, a ne muslimana, neprihvatljivo je posjetiti glavne svetišta. Praćenje tradicija prati lokalna vjerska policija – maja.

Službeni jezik je arapski, a valuta je saudijska riža. To je jednako 100 halalama. Stopa je oko 1 euro do 4,75 riala.

Saudijska Arabija – glavni grad i glavni gradovi

Glavni grad Saudijske Arabije je Rijad. Njezina populacija iznosi 4,87 milijuna ljudi. Ovo je veliki grad, čije ime znači “mjesto drveća i vrtova”. Doista ima puno zelenila.

Prije toga, ove su teritorije naseljavali nomadski Arapi. Ali do 18. stoljeća osnovan je vehabijski centar. Oko njega su se pridružili susjednoj zemlji. Tako je bila država s glavnim gradom Rijada.

Stanovništvo grada počelo je brzo rasti nakon 1950-ih. Prihodi od ulja pretvorili su ovo mjesto u modernu razvijenu metropolu s luksuznim građevinama. Ovdje se masa nebodera, te razvoj i implementacija grandioznih projekata smatra normom života u glavnom gradu.

Najviša zgrada u glavnom gradu i širom zemlje je zgrada Burj al-Mamlyak. Sada je došlo do izgradnje ogromne metropole, koji će biti drugi nakon metroa u Meki.

Značajka Saudijske Arabije je koncentracija većine stanovništva u gradovima. Uz glavni grad, veliki broj gradova karakterizira Jeddah, Meka, Medina, Dammam, Haftzhi i drugi.

Saudijska Arabija – ture

Na prvom mjestu među vrstama turizma u ovoj zemlji su posjeti s ciljem obožavanja svetišta. Hodočasnici su postali glavni izvor zarade od turističkog poslovanja. Milijuni vjernika dolaze u “zemlju dviju džamija” svake godine.

Osim vjerskog turizma, Saudijska Arabija privlači priliku upoznati se s veličanstvenim kulturnim vrijednostima koje su preživjele i preživjele kroz mnoga stoljeća.

Tradicionalno je odmor na plaži na obali mora i uvale. Vruće sunce tijekom cijele godine pruža turistima priliku da uživaju u zlatnom pijesku i prskaju u toplim vodama.

Posjetitelji poslovanja također čine značajan dio gostiju u zemlji. Zaključivanje ugovora o poslovanju s lokalnim tvrtkama izvrsna je prilika za razvoj poslovanja.

Saudijska Arabija – atrakcije

Gosti zemlje preporučuju se da posjete Muzej Rijada. Ulaz je besplatan. Postoje izložbe koje uvode turiste na kulturu i tradicije Saudijske Arabije. Ovdje dobivaju poseban pristup za pregled drugih povijesnih spomenika u zemlji.

U gradu Diraya su zanimljivi iskopavanja džamija i palača.

Grad Jeddah, smješten na Crvenom moru – glavnoj luci zemlje. To je najmoćniji industrijski centar države. Bio je nadimak “grad kipova i tržnica”. Veličanstvena fontana visoka 312 metra postala je glavna atrakcija.

U zemlji postoji 140 džamija, a svaka od njih kulturna i nacionalna vrijednost. Jedinstvene su u kontekstu, tako da su sve jedinstvene.

Meka i Medina su duhovni kapitali islama. Hadž ovdje okuplja milijune vjernika, pristup je strogo zabranjen predstavnicima drugih vjera.

Saudijska Arabija – vrijeme (klima)

Glavni dio teritorija zemlje zauzima pustinje i polupezu. Prema tome, klima je suha i vruća. Na arapskom poluotoku, ljetne temperature su stalno na oko 50 stupnjeva. Snijeg pada u planinskim područjima, ali ne godišnje.

Najhladniji zimski mjesec je siječanj. U ovom trenutku, prosječni indeks temperature je približno +15 stupnjeva u planinskim područjima, au pustinjama – +30. No, noću se može postići oštro hlađenje čak iu pustinji, a termometar će stati na oko 0 stupnjeva. To je zbog fizičkih karakteristika pijeska, koji je u stanju odmah otpustiti toplinu dobivenu tijekom dana.

Postoji vrlo malo oborina. Godinu dana njihova je brojka samo 100 mm. Kiše su moguće tek na kraju zimskog ili ranog proljeća.

Vrijeme u Saudijskoj Arabiji:

Saudijska Arabija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, kartaSaudijska Arabija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Saudijska Arabija – kuhinja

Kuhinja ove zemlje nastala je pod utjecajem povijesnih obilježja, kao i prirodnih i klimatskih uvjeta. Ovdje, kao iu svim arapskim zemljama, tradicija je sveto počašćena. Proizvodi koji se koriste za kuhanje zajednički su svim muslimanima. Čak i manje razlike, koje se temelje na etničkoj raznolikosti, odnose se uglavnom na manje aspekte kuhanja: dodavanje začina ili plodova mora.

Muslimani uopće ne jedu svinjetinu. Stoga ovdje kuhaju govedinu, ribu, perad i jaja. Omiljena hrana je prženo meso, kuhano na drvenom ugljenu ili tavu s dodatkom velike količine biljnog ulja.

Tradicionalno jelo je meso na ražnju (“kultra”). Najčešće je janjetina ili ptica. Shish kebab ovdje ima ime “tika”. Često pripremljena shaverma (“shvarma”). “Kebab” – marinirana šiška od govedine ili janjetine, ne ostavlja ravnodušnim gurmansima. I ima oko stotinu varijanti pripreme kebaba, a svaka od njih je rad kulinarske umjetnosti.

Općenito, meso je jako voljeno ovdje. Priprema se cijelim trupovima, komadićima ili u sjeckanom obliku. Plov (“maklyube”) jedno je od omiljenih jela domaće kuhinje.

Od povrća do mesa poslužuju se patlidžani, paprike, tikvice. Popularne juhe od mesa. Oni su vrlo gusti, a glavni sastojak je grah.

Priprema raznih sorti peradi je široko rasprostranjena. Zagađen je dodatkom paste ili umaka od rajčice. Postoji mnogo različitih recepata za kuhanje pataka, puretina, piletine, prepelice. Pileći su s rižom ili povrćem, pečene ili pečene na roštilju.

Riža je glavna vrsta ukrašavanja. Također je potrebno imati salatu svježeg zelenog povrća na stolu za ručavanje.

Istočna kuhinja ne može bez začina. Luk, češnjak, začini su sastojci koji daju svako jelo ukus i miris.

Istočni slatkiši (desert) poznati su svima. Lukum, halva, kandirano voće – ove su delicije porasle ne samo lokalno stanovništvo nego i ljubavnici cijelog svijeta.

Kava je postala tradicionalno piće za razgovor. Priprema se na poseban način i konzumira s minijaturnim čašama. Budući da je lokalno piće vrlo jaka, turisti koji nisu naviknuti na njega bolje su ograničili njegovu upotrebu.

Saudijska Arabija – zanimljive činjenice

U Saudijskoj Arabiji standardi ponašanja potpuno su različiti od zapadnih tradicija.

Stranim plaćenicima postoji preziran stav. Ljudi koji rade za najam tretiraju se kao robovi. Dopušteno je uključiti ih u najteži i prljavi posao. Čak i napad. Majstor neće biti osuđen ako fizički kažnjava nemarnog izvođača koji je došao iz druge države.

Poligamija je ovdje životna norma. Brak s maloljetnicima je također prirodan, kao i normalni brak. Dobna kvalifikacija u ovoj državi za ženidbu ne postoji. Sudbinu svoje kćeri odlučuju njezini roditelji, bez obzira na njezine osobne želje. Sam prorok Muhammad bio je angažiran s 6-godišnjom djevojkom po imenu Aisha. Stoga, postoje muslimani s kojima treba sličan primjer.

Žena u Saudijskoj Arabiji potpuno je nemoćna. Okružnost kućanstva zajednička je pojava. Dokazati činjenicu da je premlaćivanje supruga vrlo teško, pa najčešće takvi sukobi ostaju bez nadzora od strane vlasti, čak i ako žena i napiše izjavu o pritužbi.

Saudijska Arabija – obrada vize

Za putovanje u Saudijsku Arabiju morate izdati vizu. Vrste viza su kako slijedi:
• Rad,
• Student,
• Transit,
• Poslovanje,
• Gost,
• Skupina (za hodočasnike).

Svaku turneju organizira akreditirana tvrtka. Turističke vize nisu predviđene za ovu zemlju.

Sljedeći dokumenti trebaju biti dostavljeni u Viza za prijavu:
• Putovnica i građanska putovnica,
• Obrazac za prijavu (popuniti na engleskom i ruskom jeziku),
• Fotografije,
• Ulaznice, uključujući hotelske rezervacije,
• Za žene – kopiju svjedodžbe o braku ili potvrdu o srodstvu s muškarcem koji je prati na putovanju.

Cijena vize iznosi 56 USD.

Saudijska Arabija – veleposlanstvo

U Moskvi, veleposlanstvo Saudijske Arabije nalazi se na 3. katu Neapolimovskog trga 3. Telefon: (+7 095) 245-3491.

Karta Saudijske Arabije

Saudijska Arabija - odmor, znamenitosti, vrijeme, kuhinja, ture, fotografija, karta

Loading...